fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Franse onderzoekscommissie verlengt periode om kerkelijk misbruik te melden

Sanne Gerrits 18 juni 2020
image
Foto: Zachary Keimig - unsplash.com

De Franse onafhankelijke onderzoekscommissie die seksueel misbruik binnen de Franse katholieke Kerk onderzoekt, heeft besloten de tijdslimiet voor het horen van getuigen te verlengen. Met de 3000 getuigenissen die zij reeds verzameld hebben, verwachten zij slechts het topje van de ijsberg te hebben gehoord.

Jean-Marc Sauvé, ere-vice-president van de Raad van State en hoofd van de onderzoekscommissie, maakte woensdag via een tussenrapport bekend dat het horen van getuigen tot 31 oktober door zal gaan. Ook nieuwe getuigen krijgen zo langer de gelegenheid om zich te melden.

Periode vanaf 1950 tot heden

De onderzoekscommissie werd in 2018 in het leven geroepen door de Franse bisschoppenconferentie en de Conferentie voor Franse religieuzen. Vanaf vorig jaar juni konden slachtoffers en getuigen zich melden. Het onderzoek beslaat de periode van 1950 tot heden.

Bescheiden aantal gevallen

De 3000 gevallen die nu bekend zijn, lijken er veel, maar is in feite een bescheiden aantal, zei Sauvé in een eerder interview afgelopen november tegen Aleteia. “Als men kijkt naar hoeveel Fransen in die periode met de katholieke Kerk te maken heeft gehad, is dat tweederde van de Franse bevolking boven de 18 jaar. Dat wil zeggen 40 miljoen mensen.”

Volgens Sauvé zijn er drie mogelijke verklaringen: “Of er was niet zoveel seksueel misbruik in de Kerk in die periode, of de oproep tot getuigen is nog niet voldoende bij slachtoffers bekend, of zij hebben nog niet besloten zich uit te spreken. De twee laatste opties lijken de meest plausibele.”

Minder meldingen door lockdown

Tot nu toe heeft de commissie 5300 telefoontjes gehad, wat niet wil zeggen dat eenzelfde aantal gevallen van seksueel misbruik zich heeft voorgedaan. Tijdens de lockdown periode is het aantal meldingen gehalveerd. Een reden om de periode te verlengen.

Geschokt

De onderzoekscommissie is persoonlijk geschokt door de getuigenverklaringen die zij hebben gehoord. “Men kan niet anders dan geraakt en veranderd worden door de ontmoeting met deze slachtoffers. Hun belemmerde levens, hun moeite om onder de loden last vandaan te komen. Het verklaart waarom veel personen die naar ons toe komen relatief oud zijn, 30% is boven de 70 jaar, de helft tussen de 50 en 70 jaar,” zegt Sauvé.

Overal

Zonder de kerkelijke schandalen te relativeren, onderstreept Sauvé dat seksueel misbruik overal aanwezig is. “Het wordt tijd dat we het verborgen gezicht van onze maatschappij onthullen en recht doen aan het lijden van de misbruikte kinderen,” zegt hij.

Zijn voorstel zou ook zijn om een nationale commissie in het leven te roepen om ook het misbruik binnen gezinnen en openbare en privéinstellingen te onderzoeken.

Rekenschap

“Het is belangrijk dat we het misbruik, de slachtoffers en de daders kennen. We moeten weten hoe we hier terecht zijn gekomen. Men moet rekenschap afleggen voor de gevolgen van het misbruik. We moeten blijven onthouden wat er gebeurd is. En we moeten begrijpen hoe de Kerk gehandeld of niet gehandeld heeft,” aldus Sauvé.

Eind november zal Sauvé de eindresultaten van het onderzoek aan de Franse bisschoppenconferentie presenteren.

Bronnen: Aleteia.fr, Rtl.fr, Le Figaro, La Croix.