fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Gänswein verdedigt Benedictus XVI en bekritiseert misbruikrapport München

KN Redactie 16 maart 2022
image
Aartsbisschop Georg Gänswein. Foto: CNS photo - Paul Haring

De privé-secretaris van Benedictus XVI, aartsbisschop Georg Gänswein, heeft de emeritus-paus verdedigd en kritiek geuit op het misbruikrapport uit München dat internationaal de krantenkoppen haalde toen het in januari uitkwam.

Volgens het rapport heeft Benedictus forse steken laten vallen in zijn optreden tegen vier misbruikplegers tijdens zijn periode als aartsbisschop Joseph Ratzinger in München van 1977 tot 1982.

Niet objectief

“Niet één van de beschuldigingen hield stand bij bestudering van de dossiers”, aldus Gänswein in een interview met de krant Die Zeit, dat donderdag wordt gepubliceerd.

“Veel vragen in het rapport waren onzuiver en ronduit suggestief geformuleerd”

Het rapport is volgens hem geen objectief onderzoek maar “in werkelijkheid een aanklacht”. Toch heeft de voormalige paus er volgens goed aan gedaan door op de beschuldigingen te reageren. “Wat een storm zou er over hem zijn losgebarsten als hij had geweigerd!”

‘Ernstige vergissing’

Gänswein erkent dat Benedictus een “ernstige vergissing” had begaan met zijn verklaring over een vergadering op 15 januari 1980, waarin een besluit werd genomen over overplaatsing van een priester die misbruik had gepleegd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Aanvankelijk ontkende Benedictus aan de vergadering te hebben deelgenomen, maar later corrigeerde hij dit. Sommige critici zeiden daarom dat de voormalige paus gelogen had. Deze beschuldiging heeft de 94-jarige erg gekwetst, aldus Gänswein.

Volgens hem was de medewerking van de paus aan het rapport veeleisend geweest. Voor de beantwoording van het pakket van vragen moesten 8000 bladzijden archief worden doorgespit, en veel vragen waren “onzuiver en ronduit suggestief geformuleerd”.

Blunder

Gänswein geeft in het interview ook commentaar op zijn verhouding tot paus Franciscus. In 2020 schoof Franciscus hem aan de kant als prefect van de pauselijke huishouding, wat door Vaticaan-kenners werd toegeschreven aan een pr-blunder van Gänswein rond de publicatie van een boek over het celibaat van kardinaal Sarah. Franciscus zou hem daarna botweg hebben gezegd: “Ik wil je niet meer zien.”

image
Gänswein bij de laatste audiëntie waarbij hij aan de zijde van de paus verscheen, op 15 januari 2020. Daarna verdween hij plots van het toneel. Foto: CNS photo - Paul Haring

Tegen Die Zeit zegt Gänswein nu over die episode: “Dat heeft me pijn gedaan (…). Uiteindelijk kon ik alleen maar zeggen: Ik begrijp deze beslissing niet, maar als dat uw laatste woord is, dan aanvaard ik het in gehoorzaamheid.”

Spreekbuis

Sinds het terugtreden van Benedictus in 2013, laat de emeritus-paus eigenlijk alleen nog maar van zich horen via zijn privé-secretaris. Wat bij critici nogal eens de vraag oproept in hoeverre het Benedictus of Gänswein zelf is die spreekt. Daarover zegt Gänswein in het interview: “Wat de emeritus-paus onder zijn naam publiceert, schrijft hij alleen zelf, niet ik.”

Hij ontkent ook dat Benedictus was afgetreden vanwege het misbruikschandaal. Evenmin had hij een zwijggelofte afgelegd, aldus Gänswein. Met betrekking tot de bewering dat er sindsdien twee pausen zijn geweest, merkt Gänswein op: “Er is maar één paus, en zijn naam is Franciscus; en er is maar één pauselijk leergezag, en dat wordt uitgeoefend door Franciscus.”

(KNA)

https://www.kn.nl/donaties/