<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Gerenommeerde jezuïet en kunstenaar beschuldigd van misbruik

Anton de Wit 6 december 2022
image
Marko Rupnik tijdens een privé-audiëntie met paus Franciscus in januari 2022. Er liep toen al een onderzoek tegen deze internationaal vermaarde Sloveense jezuïet en beeldend kunstenaar. Foto: CNS - Vatican Media

De jezuïetenorde heeft maatregelen genomen tegen een prominent lid vanwege beschuldigingen van geestelijk en seksueel misbruik van volwassenen in de vroege jaren 90. Opvallend genoeg had het Vaticaan de zaak net geseponeerd omdat die verjaard was.

De Sloveense jezuïet Marko Rupnik, een gerenommeerd kunstenaar wiens mozaïeken kapellen sieren in het Vaticaan, in heel Europa, in de Verenigde Staten en Australië, mag geen biecht horen of geestelijke begeleiding geven na wat de jezuïeten, zonder in detail te treden, omschreven als “klachten over zijn pastoraat”.

Geen minderjarigen

Volgens Italiaanse media gaat het om beschuldigingen van geestelijk en seksueel misbruik van volwassen leden van een religieuze vrouwenorde in Slovenië, waarvan hij de geestelijk leidsman was. Het misbruik zou plaats hebben gevonden tijdens ignatiaanse retraites die Rupnik begin jaren 90 aan de zusters gaf.https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een verklaring benadrukt de jezuïetenorde dat er “geen minderjarigen” bij betrokken zijn.

Onafhankelijk onderzoek

De klacht tegen Rupnik werd in 2021 gemeld bij het Dicasterie voor de Geloofsleer, die de Sociëteit van Jezus verzocht om een onderzoek in te stellen. De jezuïeten stelden hiervoor een onafhankelijke derde aan, en hebben Rupnik lopende het onderzoek preventief geschorst van pastorale activiteiten.

Begin oktober van dit jaar heeft het Dicasterie voor de Geloofsleer de zaak gesloten omdat de verjaringstermijn was verstreken. Op basis van de in het onderzoek gepresenteerde feiten besloten de jezuïeten echter dat de schorsing van Rupnik ook na dit besluit gehandhaafd blijft, zo blijkt uit hun verklaring. Dat betekent dat hij tot nader order geen biecht mag horen of mensen mag begeleiden bij de Geestelijke Oefeningen, een intensieve retraite zoals beschreven door de ordestichter Ignatius van Loyola.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.