fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Iers misbruikonderzoek schatte aantal kinderen in tehuizen veel te hoog in

Catholic News Service 29 november 2019
image
Archiefbeeld uit 2009: het 'Ryanrapport', een onderzoek naar misbruik in kindertehuizen, wordt gepresenteerd. Foto: CNS Photo - Cathal McNaughton, Reuters

De commissie die kindermisbruik in Ierse, door religieuzen gerunde tehuizen onderzocht, heeft het aantal kinderen in die tehuizen schromelijk overschat.

De Commissie ter Onderzoek van Kindermisbruik stelde maandag in een verklaring dat het aantal kinderen dat in de instituties woonde, ongeveer 42.000 bedroeg. Dat is ongeveer een kwart van de 170.000 die in 2009 genoemd werden in de eindrapportage van de commissie, het zogeheten ‘Ryanrapport’.

Het onderzoek

De commissie was door de Ierse overheid in het leven geroepen om misbruik in de tehuizen te onderzoeken. Die stonden onder supervisie van de staat, maar werden gerund door achttien religieuze congregaties.

Volgens de commissie was in veel van de jongenshuizen fysieke mishandeling wijdverbreid en seksueel misbruik endemisch. Sinds de verschijning van het rapport is meer dan 1,4 miljard euro uitbetaald ter compensatie aan mensen die zeggen in deze tehuizen slachtoffer van misbruik te zijn geworden.

Ernstige statistische fout

In een verklaring op de website van de commissie zegt rechter Sean Ryan: “Het rapport van de commissie van mei 2009 bevat naar algemene overeenstemming van relevante experts en instanties een ernstige statistische fout”.

Na het advies van relevante experts zegt Ryan nu overtuigd te zijn dat “het aantal dat genoemd wordt in het rapport niet correct is”.

“Het blijkt dat het totale aantal in het rapport afkomstig was afgeleid door de jaarlijkse populatiecijfers binnen de instituten op te tellen, maar daarbij was geen rekening gehouden met het feit dat dezelfde kinderen ieder jaar van verblijf opnieuw werden geteld.”

Precieze aantal niet vast te stellen

Hoewel het niet mogelijk was een precies aantal vast te stellen, zei hij dat “de berekening van het ministerie betreffende het aantal kinderen in de Industriële Scholen en Verbetergestichten tussen 1930 en 1970 ongeveer 42.000 of iets hoger is”.

Volgens Ryan heeft de commissie ook verwezen naar cijfers van het Ministerie van Onderwijs voor zij tot de nieuwe schatting kwamen.

Toename misbruikbeschuldigingen

Ondertussen meldde het aartsbisdom Dublin dat de publiciteit rondom het bezoek van paus Franciscus aan Ierland in 2018 tot een toename heeft geleid van het aantal mensen dat misbruikbeschuldigingen tegenover priesters uit.

In hun jaarlijks rapport dat 23 november uitkwam, rapporteren de bisdommen twintig nieuwe aantijgingen van kindermisbruik door geestelijken, tegenover veertien in 2017.

“Dit is een breuk in de lange trend van afname van het aantal nieuwe beschuldigingen”, aldus het rapport.