fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Ierse aartsbisschop hekelt ‘dieptrieste reacties’ op misbruik door geestelijken

Sarah MacDonald - Catholic News Service 23 november 2022
image
Volgens aartsbisschop Dermot Farrell hebben vele bisdommen en religieuze ordes gefaald in hun reactie op misbruikbeschuldigingen, "hetzij door onwetendheid, misplaatste loyaliteit of een gevoel van zelfbehoud" Foto: CNS - courtesy John McElroy

Aartsbisschop Dermot Farrell van Dublin heeft kritiek geuit op de “dieptrieste reacties” van kerkelijke zijde aan slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken en het “goedpraten” van misdaden in de nasleep van het laatste misbruikschandaal dat de Ierse Kerk teistert.

De aartsbisschop deed zijn uitspraken tijdens een Mis op 21 november in de Blackrock-parochie in Dublin, waar het Blackrock College van de orde van spiritijnen is gevestigd, die momenteel onder vuur ligt vanwege misbruik van minderjarigen.

Radiodocumentaire

Volgens Farrel moet de moed van misbruikslachtoffers om hun verhaal te doen, door de Kerk beantwoord worden door “onze onwrikbare inzet om naar de slachtoffers te luisteren en in waarheid en rechtvaardigheid op hen allen te reageren”.

“Maar al te vaak hebben de leiders van bisdommen en religieuze orden nagelaten degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd te beschermen”
- Aartsbisschop Dermot Farrell

Begin november werd op een nationale radiozender in Ierland een documentaire uitgezonden getiteld Blackrock Boys. De documentaire vertelt het verhaal van twee broers die in de jaren zeventig en tachtig door een pater misbruikt werden op het Blackrock College.

Misbruikverdachten naar buitenland gestuurd

Na de uitzending is een aantal nieuwe beschuldigingen van misbruik geuit door voormalige leerlingen van het Blackrock College en de andere negen scholen die verbonden zijn met de spiritijnen in Ierland.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De spiritijnenorde, voluit bekend als de Congregatie van de Heilige Geest, kreeg de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen omdat zij priesters tegen wie beschuldigingen zijn geuit op Ierse scholen naar het buitenland heeft gestuurd, naar Canada, Kenia, Nigeria en Sierra Leone. Sommigen van hen gingen daar opnieuw de fout in.

77 daders

De woede en afschuw over deze recente onthullingen is begrijpelijk en volkomen terecht, aldus aartsbisschop Farrell. “Maar al te vaak hebben de leiders van bisdommen en religieuze orden nagelaten degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd te beschermen, hetzij door onwetendheid, misplaatste loyaliteit of een gevoel van zelfbehoud”, zei hij.

In een verklaring zei pater Martin Kelly, provinciaal overste van de spiritijnen in Ierland, dat een onderzoek in 2012 aan het licht bracht dat 48 leden van de Ierse spiritijnen misbruik hadden gepleegd in een periode van 50 jaar. Dat aantal is nu opgelopen tot 77.

Regering overweegt onderzoek

Bijna 300 mensen hebben contact opgenomen met de congregatie, die sinds 2004 meer dan 5 miljoen dollar heeft uitgegeven aan schikkingen. Pater Kelly zei dat het inmiddels duidelijk is dat “er nog veel meer vroegere leerlingen zijn die zijn misbruikt en die zich nog niet hebben gemeld.”

De Ierse minister van Onderwijs Norma Foley liet weten dat de regering een “door slachtoffers geleid” onderzoek overweegt naar misbruik in de scholen van de spiritijnen.