<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Jezuïeten scherpen maatregelen tegen Rupnik aan na nieuwe misbruikbeschuldigingen

Peter Doorakkers 21 februari 2023
image
Pater Marko Rupnik tijdens het werk aan een van zijn mozaïeken, in dit geval in een kapel in de Verenigde Staten. Nadat de jezuieten eerder al zijn pastorale werk aan banden legden, mag hij na nieuwe misbruikbeschuldigingen nu ook geen kunst meer maken. Foto: CNS – Tracy Deer-Mirek, courtesy Sacred Heart

De jezuïeten hebben de prominente priester Marko Rupnik verboden nog langer als kunstenaar actief te zijn. De nieuwe maatregel tegen de Sloveense jezuïet volgt op vijftien nieuwe misbruikbeschuldigingen aan zijn adres, meldt persbureau AP.

AP sprak hierover met de Vlaamse pater Johan Verschueren, die adviseur is van het algemeen bestuur van de jezuïeten in Rome.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De nieuwe beschuldigingen zijn geuit door veertien vrouwen en een man en betreffen de periode 1985-2018. Volgens de jezuïeten zijn de klachten geloofwaardig. Ze bevestigen volgens Verschueren ook een “patroon” van psychologisch, geestelijk en seksueel misbruik en manipulatie van gewetens.

Manipulatie

De beschuldigingen kwamen naar voren in het kerkelijke onderzoek naar de bekende kunstenaar-jezuïet dat in december 2022 werd gestart.

Dat volgde op publicaties in Italië over eerdere beschuldigingen dat Rupnik zijn status zou hebben gebruikt om volwassen vrouwen te manipuleren om seks met hem te hebben. De vrouwen, lid van een mede door Rupnik gestichte gemeenschap, zeiden aan de bel te hebben getrokken, maar geen gehoor te hebben gevonden.

Kort geëxcommuniceerd

Een Vaticaans onderzoek naar de kwestie werd in oktober vorig jaar gesloten omdat de verjaringstermijn verlopen was: de klachten betroffen de jaren negentig. Op basis van de in dat onderzoek naar voren gekomen feiten, besloten de jezuïeten zelf Rupnik te verbieden nog langer biecht te horen of mensen geestelijke begeleiding te geven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook werd eind vorig jaar bekend dat Rupnik in 2020 korte tijd geëxcommuniceerd was. Hij had, stelde het Vaticaan vast, een vrouw met wie hij seks had gehad, zelf de absolutie daarover gegeven in de biecht. Dat is in het kerkelijk recht een van de zwaarste vergrijpen die een priester kan plegen. De excommunicatie werd weer opgeheven omdat Rupnik volgens de jezuïeten berouw had getoond en boete heeft gedaan.

Waakzaam zijn

Verschueren zegt in het gesprek met AP te hopen dat Rupnik verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. “Natuurlijk moet ik er allereerst waakzaam over zijn dat we alles doen om te voorkomen dat soortgelijke dingen in de toekomst gebeuren”, aldus Verschueren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij wijst op andere maatregelen die mogelijk blijven. Zo kan Rupnik worden opgedragen de gemeenschap die hij in Rome stichtte, te verlaten en een geïsoleerd leven van gebed en boete in een klooster te gaan leiden. Ook blijft het, schrijft AP “technisch gezien” een optie dat de Sloveense jezuïet uit het priesterambt gezet word.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.