De orde der jezuïeten heeft twintig vrouwen benaderd die aangeven slachtoffer van misbruik door ex-jezuïet Marko Rupnik te zijn. De orde wil samen met hen een weg naar genoegdoening inslaan die “gericht is op het helen van de wonden” die Rupniks gedrag heeft veroorzaakt.
Jezuïetenoverste Johan Verschueren heeft in een persbericht duidelijk gemaakt dat de orde de vrouwen heeft benaderd met de vraag “wat ze nodig hebben en hoe [de jezuïeten] aan die behoefte kunnen voldoen”.
De jezuïeten hebben de vrouwen daarvoor per brief benaderd. Of die genoegdoening ook financiële steun inhoudt, hangt af van de wensen van de vrouwen, aldus Verschueren.
De voormalige jezuïet Marko Rupnik wordt ervan beschuldigd zeker twintig vrouwen seksueel, psychologisch en spiritueel misbruikt te hebben. Dat zou vooral gebeurd zijn in de tijd dat Rupnik lid was van een christelijke leefgemeenschap in zijn geboorteland Slovenië. In 2019 werden de eerste beschuldigingen tegen hem geuit.
Rupnik werd in juni 2023 uit de jezuïetenorde gezet omdat hij weigerde om zich te verantwoorden tegenover de beschuldigingen en omdat hij herhaaldelijk ongehoorzaam was aan zijn oversten. Hij is nog wel priester en werd in augustus 2023 opgenomen in het Sloveense bisdom Koper, waar hij aan het werk is.
Verschueren heeft de vermeende slachtoffers in een brief laten weten dat de jezuïeten zich niet “op hun gemak” voelen met de huidige situatie. De orde is er zich van bewust dat “bovenop het geweld dat de slachtoffers hebben moeten doorstaan, ook een gebrek aan een luisterend oor en het uitblijven van gerechtigheid voor lijden heeft gezorgd”, schrijft hij.
Pater Verschueren heeft er vertrouwen in dat “een proces van genezing en innerlijke verzoening mogelijk is wanneer wij ook een weg van waarheid en erkenning kunnen bieden”. Verder verontschuldigt hij zich in de brief voor “het gewelddadige gedrag van een ex-broeder en voor de blindheid, het zwijgen en de weigering om te luisteren of te handelen”.
De jezuïeten stuurden in januari 2022 de resultaten naar een misbruikonderzoek rondom Rupnik naar het Dicasterie voor de Geloofsleer, de Vaticaanse dienst die zich met misbruikproblematiek bezighoudt. Daarbij deden de jezuïeten de aanbeveling om een strafproces te beginnen.
Het dicasterie oordeelde echter dat de zaak niet kon worden opgepakt omdat de feiten waren verjaard. In oktober 2023 schrapte paus Franciscus de verjaringstermijn om het proces door te kunnen laten gaan.
Kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, liet op 21 maart weten dat het dicasterie momenteel bezig is met de voorbereiding van het proces.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.