<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Barbarin vrijgesproken van verzwijgen misbruik

KN Redactie 31 januari 2020
image
Kardinaal Barbarin tijdens het proces op 7 januari 2019 CNS photo/Emmanuel Foudrot, Reuters

Kardinaal Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, werd in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht seksueel misbruik niet te hebben gemeld. Hij wil paus Franciscus desondanks opnieuw zijn ontslag aanbieden.

“Deze beslissing van de rechtbank stelt mij in staat om een bladzijde om te slaan en voor de kerk van Lyon een nieuw hoofdstuk te openen,” zei kardinaal Philippe Barbarin tijdens een korte persconferentie.

“Ik zal nu naar Rome gaan om mijn verzoek opnieuw in te dienen. Ik zal nogmaals mijn ambt als aartsbisschop van Lyon teruggeven aan paus Franciscus.”

‘Juridisch twijfelachtige uitspraak’

De 69-jarige kardinaal deed zijn uitspraken na de rechterlijke uitspraak van 30 januari die zijn in maart opgelegde gevangenisstraf vernietigde. De aanklacht was het niet rapporteren van seksueel misbruik door pastoor Bernard Preynat, die in afwachting van zijn proces beschuldigd wordt van het misbruiken van tenminste 75 jongens.

De advocaten van de slachtoffers van pastoor Preynat zeiden donderdag tegen de pers dat de vrijspraak in hoger beroep “juridisch geheel twijfelachtig” was en dat die zal worden aangevochten.

Misbruikbeschuldigingen

Het openbaar ministerie startte in 2016 een onderzoek naar kardinaal Barbarin, na beschuldigingen dat hij geen actie ondernomen had tegen pastoor Preynat, ondanks dat hij op de hoogte was van de misbruikbeschuldigingen.

De 74-jarige Preynat, die in juli 2019 teruggebracht werd tot de lekenstand, werd beschuldigd van “seksuele agressie en verkrachting van minderjarigen” toen hij als priester tussen 1971 en 1991 betrokken was bij een katholieke scoutinggroep in de Sint-Lucasparochie van Lyon. Het vonnis in deze zaak wordt op 16 maart verwacht. Er hangt hem een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd.

Niet strafbaar

Kardinaal Barbarin is vooralsnog de hoogste Franse geestelijke die betrokken is bij een zaak rond kerkelijk misbruik. Hij heeft toegegeven dat hij in 2014 in gesprek met een van Preynards slachtoffers werd geïnformeerd over het misbruik. Hij zegt de aanklagers in het Vaticaan te hebben geïnformeerd en Preynat nadien te hebben geschorst.

Volgens de Franse krant La Croix oordeelde de rechter dat “de vertraging waarmee Barbarin de priester aan de kant had gezet ernstig in strijd was met het morele vlak” maar niet strafbaar was.

Ontslag geweigerd

Afgelopen maart weigerde paus Franciscus het ontslag van de kardinaal te aanvaarden, in afwachting van het hoger beroep. In juni stelde de paus wel een apostolisch waarnemer aan, mgr. Michel Dubost, om het bisdom Lyon te besturen.

Volgens Franse media gaf de rechtbank aanvankelijk geen verklaring voor de vrijspraak van de kardinaal. Inmiddels is er wel een 38 pagina’s tellend document vrijgegeven waarin uitgelegd wordt dat de rechtbank geen “opzettelijk element” heeft gevonden dat zou wijzen op een doofpot.

Felix Luciani, Barbarins advocaat, noemde de uitspraak “logisch”. Hij zei tegen journalisten dat zijn cliënt “door openbare geruchten en laster omlaag gehaald werd”.

Verder procederen

Francois Devaux, voorzitter van La Parole Liberée, een stichting die sinds 2015 opkomt voor slachtoffers van misbruik binnen de Kerk, bevestigde de plannen van de slachtoffers om verder te procederen.

“Ik respecteer deze uitspraak, hoewel het het tegenovergestelde is van wat ik had verwacht. We begrijpen nog steeds de realiteit niet van seksueel misbruik van minderjarigen,” zei Devaux na de uitspraak tegen La Croix.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.