fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Dziwisz beschuldigd van corruptie en verdoezelen misbruik

KN Redactie 26 november 2020
image
Kardinaal Dsiwisz in 2018, voorafgaand aan een consistorie in de Sint-Pieter. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De Poolse kardinaal Stanislaw Dziwisz ligt in eigen land zwaar onder vuur: hij wordt beschuldigd van corruptie en het verdoezelen van misbruikzaken. De voormalig secretaris van paus Johannes Paulus II ontkent fel en wil meewerken aan een onderzoek.

In een begin deze maand op de Poolse tv uitgezonden documentaire wordt Dziwisz ervan beschuldigd grote sommen geld te hebben aangenomen om misbruikzaken in het Vaticaan en Rome onder het tapijt te vegen en zelfs voor de paus verborgen te houden.

Brieven van slachtoffers

Ook zou hij brieven hebben genegeerd van slachtoffers van Poolse priesters en van Marcial Maciel Degollado, de in ongenade gevallen stichter van de Legionairs van Christus.

In de documentaire zegt een man Dsiwisz persoonlijk een brief te hebben overhandigd over hoe hij misbruikt werd door een Poolse priester. Hij stelt nooit antwoord te hebben gekregen.

Verder zou Dziwisz met toenmalig Vaticaans staatssecretaris Angelo Sodano geld hebben aangenomen om mensen te laten deelnemen aan Missen met paus Johannes Paulus II.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vaticaans onderzoek gevraagd

De beschuldigingen zorgden voor ophef in Polen. Ze zijn zo zwaar, dat de Poolse bisschoppenconferentie de Heilige Stoel om een onderzoek heeft gevraagd.

In 2017 en 2018 verschenen in Polen ook al kritische documentaires over kerkelijk misbruik, maar niet eerder raakte Dziwisz zelf in het vizier.

McCarrick-rapport

Ook in het onlangs verschenen McCarrick-rapport komt de kardinaal voor. Hij bezorgde de paus een brief waarin McCarrick betoogde nooit misbruik gepleegd te hebben. Het was een van de factoren die ertoe leidde dat hij, alle verhalen over wangedrag ten spijt, toch benoemd werd tot aartsbisschop van Washington.

Dziwisz ontkent

Kardinaal Dsiwisz zelf heeft fel ontkend ooit geld te hebben aangenomen om zaken te verhullen of mensen Missen met de paus te laten bijwonen. Ook zegt hij nooit “onwaardige personen” te hebben voorgetrokken “bij donaties”.

Hij stelt altijd “transparant en onafhankelijk” te hebben gehandeld en mee te zullen werken aan een eventueel Vaticaans onderzoek.

Lees het hele achtergrondverhaal over de zaak Dsiwisz van Romecorrespondent Salvatore Cernuzio in KN van deze week.

https://www.kn.nl/abonnementen/