<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Kardinaal Lehmann wist van overplaatsing misbruikplegers’

KNA 8 oktober 2020
image
De in 2018 overleden kardinaal Karl Lehmann deed misbruik door geestelijken af als "een Noord-Amerikaans probleem", maar had weldegelijk weet van diverse gevallen in zijn eigen bisdom, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Foto: CNS photo - Paul Haring

Advocaat Ulrich Weber, door het bisdom Mainz aangesteld als onafhankelijk onderzoeker, signaleert “wanbestuur” van de voormalige leiding van Duitse bisdommen bij de behandeling van gevallen van seksueel geweld.

Dat geldt ook voor de ambtstermijn van de kardinalen Hermann Volk en Karl Lehmann, die tot op de dag van vandaag erg geliefd zijn in Duitsland.

‘Geen controlemechanismen’

In het verleden “reageerden de diocesane autoriteiten vaak niet adequaat op relevante meldingen”, zei Weber woensdag bij de presentatie van de tussentijdse bevindingen van zijn onderzoek dat in juni 2019 werd gelanceerd. Het onderzoek behandelt gevallen van misbruik in het bisdom Mainz tussen 1945 en 2019.

“Duidelijk bewijs werd in de parochies ontkend, gebagatelliseerd of achtergehouden”

Weber: “Er waren geen functionerende controlemechanismen tegen het opnieuw in dienst nemen van geestelijken, ook al waren hun eerdere daden bekend.” Een veel voorkomende reactie op gevallen van misbruik was “slechts de overplaatsing naar een andere parochie”. Bij overplaatsing van een beklaagde naar een ander bisdom werd geen informatie over zijn daden doorgegeven.

‘Noord-Amerikaans probleem’

De advocaat uit Regensburg zei dat de meeste gevallen plaatsvonden tijdens de ambtsperiode van kardinaal Hermann Volk (1962 tot 1982) en kardinaal Karl Lehmann (1983 tot 2016). Weber benadrukte dat de overplaatsing van geestelijken “over het bureau van de bisschop” ging.

Lehmann, die in 2018 stierf, was 33 jaar bisschop van Mainz en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie van 1987 tot 2008. In de vroege jaren 2000 beschreef hij het misbruikschandaal als een “bijna uitsluitend Noord-Amerikaans probleem”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Meer slachtoffers dan eerder bekend

Lehmanns opvolger, bisschop Peter Kohlgraf, reageert op de studie: “U helpt ons om in een vreselijke afgrond in het bisdom Mainz te kijken.” Hij beschrijft de kardinalen Lehmann en Volk als “grote figuren” die terecht hoog in aanzien stonden, maar voegt eraan toe dat hij gezien de bevindingen van Weber niet verbaasd is dat zelfs onder hun leiding “dergelijke problemen zich voordeden”.

De advocaat zei ook dat hij in het bisdom Mainz veel meer zaken was tegengekomen dan voorheen bekend was. In plaats van 53 verdachten en 169 slachtoffers betreft het naar schatting 273 verdachten en 422 slachtoffers.

Klagers onder druk gezet

Weber uitte ook beschuldigingen tegen parochies. “Duidelijk bewijs en kennis door lokaal personeel werd in de parochies ontkend, gebagatelliseerd of achtergehouden.” Mensen die misbruik meldden en slachtoffers werden onder druk gezet, in diskrediet gebracht en geïsoleerd.

Weber: “Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijke autoriteiten niet werden geïnformeerd, ook al waren pedofiele neigingen van een beschuldigde al een publiek geheim?”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.