<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Marx richt stichting op voor misbruikslachtoffers

KNA 10 december 2020
image
Kardinaal Reinhard Marx in Rome Foto: CNS Photo - Cristian Gennari, KNA

Kardinaal Reinhard Marx richt een stichting op om slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk te steunen. De 67-jarige aartsbisschop van München en Freising zei dat hij vastbesloten is “het grootste deel” van zijn eigen privévermogen, in totaal 500.000 euro, te investeren in de stichting.

De stichting gaat Spes et Salus heten, ‘Hoop en Veiligheid’ heten. Volgens de statuten wil ze eraan bijdragen dat slachtoffers van misbruik weer grip op hun eigen leven krijgen. Misbruikslachtoffers worden “op gelijke voet” betrokken bij de besluitvorming over de acties van de stichting.

Kardinaal Marx is coördinator van de pauselijke economische raad en lid van de Raad van Kardinalen. Tussen 2014 en maart 2020 was hij voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Persoonlijke inkomsten

Voormalig vicaris-generaal Peter Beer uit München zal de adviesraad van de stichting voorzitten, waarin ook een misbruikslachtoffer plaats zal nemen. Beer werkt voor het Centrum voor Kinderbescherming (CCP) van de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. De nieuwe stichting gaat samenwerken met het CCP.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Marx zei dat het geld voor de stichting afkomstig zal zijn uit zijn persoonlijke inkomsten van de afgelopen decennia, waarin hij instituutsdirecteur, professor en bisschop was. Hij voegde eraan toe te hopen dat anderen zich bij het initiatief aansluiten met financiële steun en ideeën.

Als aartsbisschop van München valt kardinaal Marx in de staatssalaris ‘B 10’, wat hem een maandelijkse brutoloon van 13.654 euro oplevert.

‘Misbruik bestrijden’

“Seksueel misbruik binnen het verantwoordelijkheidsgebied van de Kerk is een misdaad”, zei Marx. “Het systeem van de Kerk als geheel is schuldig geworden. Het begrijpen van deze waarheid heeft lang geduurd en gaat nog steeds door. Ook voor mij persoonlijk heeft het een leerperiode gekost om de omvang van misbruik in de Kerk te begrijpen en te herkennen.”

Als kardinaal en aartsbisschop, maar ook als particulier, was het des te belangrijker om “al het mogelijke te doen om misbruik te bestrijden en het hoofd te bieden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Geld kan geen wonden genezen’

Marx voegde eraan toe dat de stichting bedoeld is om de inspanningen van de Kerk op het gebied van preventie, verwerking en erkenning van lijden te vergroten.

“Eén ding is mij duidelijk: geld kan geen wonden genezen, maar het kan bijdragen aan het creëren van de voorwaarden om genezings- en transformatieprocessen mogelijk te maken”, zei hij. Mensen zijn, aldus Marx, gewond geraakt door de Kerk en hebben daardoor hun geloof verloren.

‘Zeer onder de indruk’

De kardinaal uit München zei de afgelopen jaren “keer op keer zeer onder de indruk” te zijn geweest van de slachtoffers. Het geld dat nu wordt verstrekt, moet worden gebruikt met het oog op hun belangen.

Zowel ontmoetingen met misbruikslachtoffers als rapporten en onderzoeken naar hun lot hadden hem duidelijk gemaakt “hoeveel kracht er moet worden aangewend en hoeveel inspanningen nodig zijn om de oorzaken en gevolgen van misbruik resoluut onder ogen te zien en deze te verwerken”.

Onafhankelijk misbruikrapport

Onder Marx publiceerde het aartsbisdom München en Freising in 2010 als eerste in Duitsland een onafhankelijk misbruikrapport. Advocatenkantoor Westpfahl-Spilker-Wastl (WSW) doorzocht hiervoor kerkelijke personeelsdossiers van 1945 tot begin 21e eeuw.

Hetzelfde kantoor kreeg in februari van dit jaar de opdracht ook onderzoek te doen over de periode tot 2019, dus inclusief Marx’ eigen ambtsperiode. Het bisdom zei onlangs dat het rapport niet klaar zal zijn voor het voorjaar van 2021.

De oprichting van het CCP begon ook in München.

WSW is hetzelfde advocatenkantoor dat onderzoek deed naar misbruikkwesties in het aartsbisdom Keulen. Daar besloot kardinaal Rainer Maria Woelki de bevindingen niet te publiceren en gaf opdracht tot een nieuw onderzoek. Juridische experts spraken over “methodische tekortkomingen” in het werk van het kantoor.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.