<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Pell: ‘Ik ben geroepen om te vergeven’

KN Redactie 15 april 2020
image
Kardinaal George Pell tijdens het eerste televisie-interview na zijn vrijlating. Foto: CNS Photo/Sky News Australia

In zijn eerste tv-interview na zijn vrijlating zei kardinaal George Pell geen wrok te koesteren tegen wie hem beschuldigden van seksueel misbruik. Hij benadrukte zijn afkeuring van misbruik en corruptie in de Kerk, en zinspeelde op een terugkeer naar Rome.

Het interview met Sky News Australia werd uitgezonden op 14 april, een week nadat het Hooggerechtshof van Australië unaniem zei dat met betrekking tot alle vijf de aanklachten van seksueel misbruik “de kans groot is dat een onschuldige persoon is veroordeeld”.

Geen woede

Kardinaal Pell, die ook altijd volgehouden had onschuldig te zijn, zei dat hij “geen woede, geen vijandigheid” koestert jegens zijn aanklagers. “Ik ben geroepen om te vergeven wat er met me is gebeurd dat misschien een beetje onrechtvaardig is geweest. Er is een heroïsche christelijke oproep tot vergeving in de meest erbarmelijke omstandigheden.”

“Ik veroordeel het misbruik, ik heb de schade gezien die het mensen heeft aangedaan”
- Kardinaal George Pell

Ook beklemtoonde hij dat hij het terecht vindt dat seksueel misbruik in de Kerk wordt aangeklaagd. “Ik veroordeel het misbruik, ik heb de schade gezien die het mensen heeft aangedaan”, aldus de kardinaal. Hij had, zo merkte hij op, reeds als aartsbisschop van Melbourne medio jaren 90 “veel tijd en energie gestoken” in het aanpakken van seksueel misbruik, en het bieden van hulp en compensatie aan de slachtoffers, “ook toen dat nog niet makkelijk en modieus was”.

Corruptie

Totdat hij medio 2017 terug ging naar Australië om zich te verdedigen tegen de aanklachten, was kardinaal Pell prefect van het Vaticaanse secretariaat voor de economie. In die hoedanigheid deed hij onderzoek naar corruptie in het Vaticaan.

Op de vraag of er een verband is tussen dat onderzoek en de misbruikbeschuldigingen, merkte Pell op dat dat verband ook is gesuggereerd door meerdere Vaticaanse insiders die sympathiseren met de financiële hervormingen, maar dat hij er geen bewijs voor heeft.

Steun van de paus

Hij zei juist verbaasd te zijn dat zelfs zijn theologische tegenstanders in Rome de beschuldigingen niet geloofden. Ook voelde hij zich gedurende het hele proces gesteund door paus Franciscus.

Op de vraag wat hij nu gaat doen, antwoordde de kardinaal dat hij ver over de pensioengerechtigde leeftijd in Australië is – hoewel zijn pensioenspaargeld bijna allemaal opging aan de proceskosten – en hij eerst in alle rust wat wilde lezen en schrijven in Sydney.

Terug naar Rome

Met het Australische katholieke leven zei hij zich niet meer te willen bemoeien, maar “ik heb misschien internationaal iets meer te zeggen”, voegde hij daaraan toe. “Misschien ga ik een tijdje naar Rome.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.