fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Pells laatste hoger beroep gepland op 11 en 12 maart

KN Redactie 17 februari 2020
image
Kardinaal Pell verlaat de rechtbank van Melbourne omgeven door politie in 2017. Foto: CNS photo/Mark Dadswell, Reuters

Kardinaal George Pell krijgt zijn laatste kans op vernietiging van zijn vonnis op 11 en 12 maart. De veroordeling wegens het seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknapen wordt aangevochten bij het Australische Hooggerechtshof.

Zeker is dat de volledige bezetting van de hoogste rechtbank in Australië, dat wil zeggen vijf ofwel alle zeven rechters, een aantal maanden zullen nemen om over het lot van de voormalige adviseur van paus Franciscus te beslissen.

Ondertussen zal de belangrijkste katholiek van Australië in zijn praktisch eenzame opsluiting in een provinciale gevangenis verblijven, waar hij sinds maart 2019 gevangen zit.

Eerdere veroordeling

Als het Hooggerechtshof het vonnis van de 12-koppige jury – die hem schuldig bevond in vier gevallen van aanranding en één geval van verkrachting – niet afwijst, zal de 78-jarige Pell nog minstens 32 maanden langer in de gevangenis blijven.

Opperrechter van het Victoriaanse Hooggerechtshof Peter Kidd veroordeelde hem eerder tot een zesjarige gevangenisstraf en noemde zijn vergrijpen “een schaamteloze en gewelddadige seksuele aanval op de slachtoffers”.

De kansen van Pell

Het eerste beroep van kardinaal Pell werd in augustus 2019 verworpen door een panel van drie rechters in het Victoriaanse Hof (2 tegen 1).

Als het proces bij de rechtbank af is gerond, zullen Vaticaanse ambtenaren verder gaan met hun onderzoek naar de prelaat, die meer dan 20 jaar aan het hoofd stond van de Australische katholieke Kerk.

Ervaren Australische juristen, die anoniem willen blijven vanwege de gevoeligheid van de zaak, hebben Catholic News Service gezegd dat het Hooggerechtshof zelden juryveroordelingen verwerpt, historisch gezien in 13% van de gevallen.

Kritische onderzoekscommissie

De zaak van kardinaal Pell heeft wereldwijd aandacht getrokken, maar vooral in Australië waar een onderzoekscommissie naar institutioneel seksueel kindermisbruik kritisch was op de katholieke Kerk.

Critici van de veroordeling van Pell, onder wie belangrijke juristen en politici, beweren dat hij het slachtoffer is van een heksenjacht tegen de Kerk.

Wat de beslissing van het Hooggerechtshof ook moge zijn, kardinaal Pell staat sowieso nog ten minste drie burgerlijke rechtszaken wegens seksueel misbruik te wachten.