<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Woelki maakt duidelijk dat hij wil blijven

KNA 16 augustus 2021
image
Volgens kardinaal Woelki krijgt hij veel steunbetuigingen van misbruikslachtoffers vanwege zijn aanpak van de schandalen. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

Kardinaal Rainer Maria Woelki heeft in twee grote interviews duidelijk gemaakt dat hij aartsbisschop van Keulen wil blijven, tenzij de paus hem ontslaat. Hij zei ook dat hij nog altijd achter zijn aanpak van de misbruikschandalen staat, en onderstreepte zijn verzet tegen ingrijpende veranderingen in de katholieke leer.

Woelki gaf voorafgaand aan zijn 65e verjaardag aanstaande woensdag een zeer persoonlijk interview aan de regionale omroep WDR. Hij zei daarin onder meer dat hij geloofde dat veel slachtoffers van misbruik de koers steunden die hij had gevolgd. Slachtoffers hadden herhaaldelijk hun vertrouwen in hem uitgesproken en er bij hem op aangedrongen niet af te treden, zei Woelki in het vrijdag gepubliceerde interview.

Vertrouwen van de paus

Die slachtoffers hadden hem verteld dat als hij ontslag zou nemen, hun lijden helemaal opnieuw zou beginnen omdat ze zouden moeten wachten op een nieuwe aartsbisschop die de kwestie opnieuw zou moeten aanpakken. In plaats daarvan, zei de kardinaal, was hem gevraagd dit hele proces te doorlopen en niet op te geven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op de vraag hoe de paus zou beslissen of hij in functie zou blijven, zei de kardinaal dat hij daar niets van af wist. Paus Franciscus had echter “heel duidelijk en ondubbelzinnig zijn volledige vertrouwen in hem uitgesproken” tijdens hun laatste ontmoeting in februari.

Falen van de Kerk

Woelki zei dat er een Mis zal worden gehouden met slachtoffers van seksueel geweld in het aartsbisdom Keulen. Hij wil een gebaar maken van “verontschuldiging, voor zover dat mogelijk is”. De Kerk heeft “absoluut gefaald als instelling en, beangstigend, ook veel of sommige priesters. Dit is een onherstelbare misdaad in de Kerk.”

Woelki beschreef de aanpak van het misbruikschandaal in het aartsbisdom als “zeer vastberaden en zeer intensief”. Hij zei dat hij de eerste en enige bisschop was die de verantwoordelijken bij naam en toenaam had genoemd. Andere bisdommen waren daar terughoudender mee.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hervormingen

Verwijzend naar het afnemende kerklidmaatschap zei Woelki dat er drastische veranderingen nodig zijn. Maar de grootte van de parochies is niet het belangrijkste. De Kerk moet veranderen, zodat de boodschap van het evangelie kan blijven worden verspreid. De noodzakelijke hervormingen zouden nu in het aartsbisdom Keulen besproken moeten worden.

Woelki becommentarieerde ook actuele kerkelijke kwesties en benadrukte dat het zegenen van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht voor hem uit den boze is. Tegelijkertijd riep hij op tot actie tegen de discriminatie van homoseksuelen, zowel in Duitsland als daarbuiten.

Vrouwenwijding

In een ander interview met het persbureau dpa dat in verschillende kranten in Duitsland werd gepubliceerd, herhaalde Woelki ook zijn afwijzing van de door hervormers in de katholieke Kerk geëiste wijding van vrouwen. Dit is “theologisch gewoon niet realistisch”, aldus Woelki.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.