fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Katholieken kritisch op kerkelijke communicatie over misbruik

KN Redactie 21 januari 2022
image
Archiefbeeld: een stille tocht voor slachtoffers van kerkelijk misbruik in de VS in 2018. Nederlandse katholieken zijn kritisch op de communicatie van de Kerk op dit dossier, blijkt uit onderzoek van het ND en de EO. Foto: CNS photo - Kevin J. Parks, Catholic Review

De misbruikschandalen hebben bij een meerderheid van de katholieken niet geleid tot een verandering in vertrouwen in de Kerk. Wel zijn katholieken uitermate kritisch op de kerkelijke communicatie over het onderwerp. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad en het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO).

Uit een representatieve steekproef onder ruim 1200 kerkgaande en niet-kerkgaande katholieken bleek dat ongeveer een vijfde van de Nederlandse katholieken weleens overweegt het kerklidmaatschap op te zeggen vanwege de schandalen.

Vertrouwen grosso modo gelijk

Sinds het verschijnen van het misbruikrapport van de commissie-Deetman ruim tien jaar geleden, heeft met name het vertrouwen van de niet-kerkgangers een deuk opgelopen (31 %). Daar tegenover staat een groep bij wie het vertrouwen juist is toegenomen. Bij een ruime meerderheid van alle katholieken (61%) is het vertrouwen echter gelijk gebleven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Opvallend eensgezind zijn de kerkgaande en niet-kerkgaande katholieken in hun kritiek op de kerkelijke communicatie over misbruik. Die had beter gemoeten, zegt 68 % van alle ondervraagden. Onder de regelmatige kerkgangers is dat zelfs 71 %.

Waardering voor Deetman en paus Franciscus

Verder valt op dat katholieken overwegend positief zijn over het werk van de commissie-Deetman. Zo’n zestig procent van de geënquêteerden vindt het werk van de commissie onafhankelijk, betrouwbaar en goed. Ook de inzet van paus Franciscus op dit dossier wordt redelijk gunstig gewaardeerd; in totaal vindt 41 % dat hij het goed aanpakt, slechts 13 % is uitgesproken negatief.