<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kerkjurist: canoniek strafrecht moet hervormd worden voor misbruikslachtoffers

KNA 26 augustus 2022
image
Zitting van een kerkelijke rechtbank in het Vaticaan in juni 2021, waarbij twee van misbruik verdachte geestelijken terecht. Kerkjurist Bernhard Anuth hekelt de “intercollegiale” kerkelijke rechtsspraak, waarbij alleen priesters over andere priesters kunnen oordelen. Foto: CNS - Vatican Media

De gerenommeerde Duitse canoniek jurist Bernhard Anuth ziet een dringende behoefte aan hervorming van het kerkelijk strafrecht.

In tegenstelling tot het staatsrecht staat het kerkelijk recht nog steeds niet toe dat slachtoffers van misbruik een actieve rol als medeaanklager kunnen spelen in strafprocedures tegen daders, zo vertelde de universitair docent van de universiteit Tübingen aan de katholieke website katholisch.de.

Slachtoffer geen partij

“Wie bij de Kerk aangifte doet van aanranding, is slechts getuige in het strafproces dat daarop volgt, wordt niet eens geïnformeerd over de uitkomst van het proces en kan tijdens het proces geen eigen moties indienen, ook niet op grond van mogelijke partijdigheid van de betrokkenen in het proces.”

“In de regel oordelen alleen priesters over hun confraters”

Anuth gaf commentaar op de zaak van de Canadese kardinaal Marc Ouellet, die ervan wordt beschuldigd een voormalige stagiaire seksueel te hebben misbruikt tijdens zijn periode als aartsbisschop van Quebec. Het Vaticaan heeft gezegd dat het geen reden ziet om een eigen onderzoek in te stellen tegen de huidige prefect van het Dicasterie voor de bisschoppen.

‘Intercollegiale’ benadering

Volgens Anuth heeft de stagiaire door aangifte te doen tegen de huidige kardinaal haar mogelijkheden volgens het canonieke recht uitgeput. “Zij heeft geen enkele invloed meer op wat dan ook en zou geen enkele aanspraak kunnen doen op recht op deelname aan een eventueel proces. Zij had dus geen andere keuze dan zich neer te leggen bij de pauselijke beslissing om geen strafvervolging in te stellen.”

image
Paus Franciscus en kardinaal Marc Ouellet. De van aanranding beschuldigde Ouellet is een belangrijke adviseur van de paus, die besloten heeft geen kerkelijk onderzoek naar hem in te stellen. Foto uit februari. Foto: CNS - Paul Haring

Anuth zei dat de kerk nog steeds een “intercollegiale” benadering van rechtsspraak hanteert bij de behandeling van gevallen van misbruik. “In de regel oordelen alleen priesters over hun confraters,” zei hij.

Niet te rechtvaardigen

Pas in 2020 heeft paus Franciscus toegestaan dat advocaten en procuratoren in een proces leken kunnen zijn. “Ik vind dit voortbestaan van beïnvloeding door gelijken niet langer te rechtvaardigen en uit te leggen, vooral gezien het enorme verlies aan vertrouwen dat de Kerk heeft geleden door haar behandeling van misbruikzaken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kerkjurist stelt dat paus Franciscus zeker de optie zou hebben om alle rollen in misbruikprocessen open te stellen voor niet-clerici. “Het feit dat hij dat tot op heden niet heeft gedaan, moet daarom worden opgevat als een bewuste beslissing van de wetgever. Paus Franciscus wil blijkbaar nog steeds niet dat leken priesters beschuldigen of zelfs veroordelen, ondanks alles.”

Niet langer alleen schending van het celibaat

Anuth bekritiseerde ook de classificatie van misbruikmisdrijven in het canonieke strafrecht. Sinds de meest recente hervorming van het canoniek strafrecht is seksueel misbruik van minderjarigen niet langer alleen een strafbare schending van het celibaat, maar een misdaad tegen de menselijke vrijheid en waardigheid.

“Seksueel geweld tegen volwassenen is echter ook na de laatste hervorming van het strafrecht alleen strafbaar als schending van het celibaat. Hier heeft de Kerk naar mijn mening nog veel te leren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.