<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Keten van misbruik’ bij Legionairs van Christus

Catholic News Service 23 december 2019
image
Legionairs van Christus-oprichter Marcial Maciel ontmoet paus Johannes Paulus II, in 2004. Enkele maanden na deze ontmoeting - door de privé-secretaris van de paus later als "vergissing" betiteld - werd een Vaticaans onderzoek ingesteld tegen Maciel vanwege seksueel misbruik en machtsmisbruik. (Foto: CNS photo/Tony Gentile, Reuters)

Bij de Legionairs van Christus was sprake van een ‘keten van misbruik’, zo blijkt uit een rapport van de priestercongregatie zelf. Van de oprichter, wijlen Marcial Maciel Degollado, was al bekend dat hij vele minderjarigen seksueel had misbruikt. Nu blijkt dat ook tientallen jongeren zijn misbruikt door de slachtoffers van Maciel, en zelfs door de slachtoffers van zijn slachtoffers.

Het in Rome gevestigde hoofdkwartier van de wereldwijd opererende priestercongregatie bracht zaterdag een rapport uit waarin werd gekeken naar het “fenomeen van misbruik van minderjarigen” door leden van de orde vanaf de oprichting in 1941 tot en met december 2019.

De commissie die het internationale rapport opstelde, identificeerde 175 minderjarigen als slachtoffers van seksueel misbruik, gepleegd door 33 priesters van de congregatie in de 78 jaar sinds de oprichting. De commissie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn, die zich nooit gemeld hebben.

Slachtoffers van slachtoffers

De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren jongens tussen de 11 en 16 jaar, aldus het rapport. Verder blijkt dat 111 van de 175 slachtoffers – meer dan 63% – “slachtoffers van Maciel waren of slachtoffers van zijn slachtoffers”.

De 33 van misbruik beschuldigde priesters vormen 2,4% van het totaal aantal priesters dat ooit binnen de congregatie gewijd is.

Verder worden 74 novicen en seminaristen verdacht van misbruik. Volgens het rapport zijn zestig van hen nooit priester geworden. Van de veertien die wel gewijd zijn, zijn er sindsdien twee overleden, twee kregen restricties opgelegd, vier worden nog onderzocht en zes vallen niet langer onder de jurisdictie van de congregatie.

Vaticaans onderzoek

Het rapport maakt een onderscheid tussen wat er vóór en na 2005 gebeurde. Nadat het Vaticaan een onderzoek heropende naar decennia-oude claims dat Maciel (1920-2008) een seriemisbruiker was, trad de in Mexico geboren priester in januari 2005 terug als hoofd van de Legionairs.

Toen kardinaal Joseph Ratzinger vier maanden later tot paus Benedictus XVI werd gekozen, versnelde hij het onderzoek en beval hij Maciel om zich terug te trekken tot “een leven van gebed en boetedoening”.

‘Pijnlijk proces’

Destijds bleven de Legionairs achter hun oprichter staan, die volhield onschuldig te zijn. In het recente rapport erkent de congregatie dat de leden inmiddels, “na een langzaam en pijnlijk proces”, tot andere inzichten zijn gekomen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.