<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Lourdes zit met mozaïeken van misbruikpleger in de maag

Justin McLellan - CNS 24 juli 2024
image
Mozaïeken van Marko Rupnik in Lourdes. Foto: CNS - Paul Haring

Op den duur zullen de mozaïeken van de van misbruik beschuldigde ex-jezuïet Marko Rupnik uit het Mariaheiligdom in Lourdes verwijderd moeten worden, aldus de bisschop van Tarbes en Lourdes. Maar nu nog niet.

“Mijn diepe en doorleefde overtuiging is dat ze op den duur verwijderd zullen moeten worden”, zei bisschop Jean-Marc Micas van Tarbes en Lourdes in een interview met de Franse krant La Croix begin juli. Hij merkte daarbij op dat de mozaïeken “Lourdes verhinderen om alle mensen te bereiken voor wie de boodschap van het heiligdom bedoeld is”.

‘Heftige emoties’

De bisschop riep vorig jaar een ‘reflectiegroep’ in het leven, bestaande uit slachtoffers, kunstexperts en juristen om te helpen beslissen over de toekomst van de mozaïeken op de gevel van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Lourdes.

Op basis van hun bevindingen besloot bisschop Micas “om ze niet onmiddellijk te verwijderen, gezien de heftige emoties die het onderwerp oproept”. Hij zegt te willen samenwerken met slachtoffers om bredere steun te verzamelen voor de verwijdering, om te voorkomen dat “de Kerk verder uit elkaar wordt gerukt”.

Als een “eerste stap”, zo voegde hij eraan toe, zullen de mozaïeken niet langer verlicht worden tijdens de dagelijkse avondprocessies.

Kritisch

Laura Sgrò, advocate van een vijftal slachtoffers van Rupnik, reageert kritisch op het besluit. Dat de mozaïeken ’s nachts niet verlicht zullen zijn, neemt volgens haar niet weg dat ze “overdag duidelijk zichtbaar zullen zijn en de verbijstering van de gelovigen en het pijngevoel van de slachtoffers zullen blijven voeden”.

Wel zegt Sgrò dat haar cliënten bereid zijn om een ontmoeting te hebben met bisschop Micas om een weg voorwaarts te vinden “die werkelijk kan leiden tot herstel en troost”.

Seksueel, psychologisch en geestelijk misbruik

De Sloveense kunstenaar Marko Rupnik wordt momenteel onderzocht door het Dicasterie voor de Geloofsleer. Hij wordt beschuldigd van seksueel, psychologisch en geestelijk misbruik van meer dan twintig (meerderjarige) vrouwen over een periode van veertig jaar. Hij werd kort geëxcommuniceerd en in 2023 uit de jezuïetenorde gezet.

De verklaringen van bisschop Micas komen op het moment dat kerken en heiligdommen over de hele wereld die kunstwerken van Rupnik bezitten, inclusief het Vaticaan, moeten beslissen of ze zijn werk wel of niet willen blijven tonen.

‘Niet oordelen’

Nog onlangs schreef de Amerikaanse kardinaal Seán O’Malley, voorzitter van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen, een brief waarin hij opriep om gezien de gevoeligheden bij misbruikslachtoffers “pastorale voorzichtigheid” te betrachten bij het tentoonstellen van kunstwerken van Rupnik.

Anderzijds wees de prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Communicatie Paolo Ruffini erop dat Rupnik nog niet veroordeeld is, en dat wij “als christenen tot die tijd niet zouden moeten oordelen”.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook kerken en heiligdommen wereldwijd gaan er wisselend mee om. In de VS besloot het Nationale Heiligdom van de heilige Johannes Paulus II in Washington onlangs de mozaïeken van Rupnik te bedekken tot het Vaticaanse onderzoek afgerond is. In het Braziliaanse São Paulo en nabij het Italiaanse Venetië werden onlangs juist nieuwe mozaïeken onthuld die gemaakt zijn door de werkplaats van Rupnik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.