fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Nieuwe misbruikbeschuldiging aan het adres van voormalig kardinaal McCarrick

KN Redactie 18 april 2023
image
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick pleitte op 3 september 2021 onschuldig te zijn. Hij wordt Massachusetts strafrechtelijk vervolgd voor misbruik van een 16-jarige jongen. Op 16 april werd bekend dat McCarrick opnieuw beschuldigd wordt van misbruik, dit keer gaat het om voorvallen in de staat Wisconsi in 1977. Foto: OSV News - David L Ryan, via Reuters

Voormalig kardinaal Theodore McCarrick is opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. Het incident zou in april 1977 in de Amerikaanse staat Wisconsin hebben plaatsgevonden.

De 92-jarige McCarrick werd in 2019 door paus Franciscus tot de lekenstaat teruggebracht nadat hij in een Vaticaans onderzoek schuldig was bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen en volwassenen.

Hij wordt momenteel ook strafrechtelijk vervolgd in de Amerikaanse staat Massachusetts voor seksueel misbruik van een minderjarige. Deze aantijging ontkent hij.

Herhaaldelijk misbruikt

Volgens een persbericht van het ministerie van Justitie van Wisconsin van 16 april behelst de klacht dat McCarrick het slachtoffer gedurende een onbepaalde tijd herhaaldelijk seksueel heeft misbruikt. McCarrick wordt beschuldigd van “het strelen van de geslachtsdelen van het slachtoffer” toen hij als gast in een residentie aan het meer Lake Geneva verbleef.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het persbericht staat dat het vermeende incident was gemeld aan een onderzoeksafdeling van de staat Wisconsin, die speciaal is opgericht voor slachtoffers van misbruik door geestelijken en leken. Of het slachtoffer minderjarig was, wordt niet in het persbericht gemeld, zegt OSV News.

Drie eerdere aanklachten

McCarrick pleitte in september 2021 in Massachusetts niet schuldig te zijn aan beschuldigingen dat hij een jongen seksueel had misbruikt tijdens een huwelijksreceptie in juni 1974. In die zaak wordt hij geconfronteerd met drie aanklachten van seksueel misbruik van een tiener.

De advocaten van McCarrick dienden op 27 februari een motie in om de aanklacht in Massachusetts te laten afwijzen. Uit een gezondheidsonderzoek zou volgens hen blijken dat de voormalig kardinaal zou lijden aan een vorm van dementie. Hierdoor zou hij niet terecht kunnen staan.

Geen commentaar

Een van de advocaten, Barry Coburn, zei tegen OSV News dat hij “op dit moment geen commentaar heeft” op de aanklacht in Wisconsin voor zijn cliënt. De andere advocaat, Daniel Marx, heeft nog niet gereageerd, evenals het zorgcentrum waar McCarrick zou wonen.