fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Ook in Osnabrück werden ‘plichten ernstig geschonden’, blijkt uit misbruikonderzoek

KN Redactie 22 september 2022
image
Franz-Josef Bode, de huidige bisschop van Osnabrück, kwam volgens het rapport in diverse gevallen zijn plichten niet na, al was er van opzet niet noodzakelijk sprake. Foto: Lars Berg, KNA

Kerkleiders in het Noord-Duitse bisdom Osnabrück reageerden decennialang onvoldoende op beschuldigingen van seksueel misbruik. Dit blijkt uit een studie die dinsdag werd gepubliceerd door de Universiteit van Osnabrück.

Tot voor kort werd er geen adequaat toezicht gehouden op geestelijken die vanwege beschuldigingen van misbruik waren verwijderd van hun post, meldt persbureau KNA.

Het belangrijkste verbeterpunt is echter de communicatie met slachtoffers, aldus de projectleiders. Daarbij was het bisdom defensief en bureaucratisch geweest in de behandeling van zaken en “gierig” in de betaling van smartengeld.

Belofte

Bisschop Franz-Josef Bode, die sinds 1995 in functie is en tevens plaatsvervangend voorzitter is van de Duitse bisschoppenconferentie, bleek uit het onderzoek in enkele gevallen ook nalatig te zijn geweest. Van opzet was hier echter geen sprake.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook kwam Bode zijn belofte niet na om slachtoffers alle mogelijke hulp te bieden, stelt het rapport. Hij deed die belofte tijdens zijn pleidooi in 2010 toen het misbruikschandaal in Duitsland aan het licht kwam.

Publiciteit

Het bisdom Osnabrück heeft volgens het zeshonderd pagina’s tellende rapport “in sommige gevallen zijn plichten ernstig geschonden” om verdere overtredingen te voorkomen, zelfs na 2000. Vaak werd er meer aandacht besteed aan het voorkomen dat zaken in de publiciteit zouden komen.

Dit gold vooral voor de tijd onder de bisschoppen Helmut Hermann Wittler (1957-1987) en Ludwig Averkamp (1987-1994), zo bleek uit de studie. In de afgelopen jaren waren er slechts enkele schendingen van toezicht en interventietaken, voegde het rapport eraan toe.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers analyseerden voor deze studie zestien anonieme zaken, van vijftien priesters en één diaken. In een vervolgonderzoek zullen de onderzoekers zich richten op het vaststellen van de volledige omvang van seksueel misbruik sinds 1945.

https://www.kn.nl/donaties/

Daarnaast willen de onderzoekers kijken naar mensen in parochies en buurten die vermoedens hadden maar niets deden. “Waarom hebben ze het verborgen, beschermd, bedekt?” vragen de onderzoekers zich af.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.