<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

[UPDATE] Woelki beschuldigd van toedekken misbruik, vraagt paus om onderzoek

Andreas Otto - KNA 11 december 2020
image
Kardinaal Rainer Maria Woelki Foto: CNS photo - Julia Steinbrecht, KNA

Nadat hij eerder grondig onderzoek gelastte naar de afwikkeling van misbruikzaken in zijn aartsbisdom, waarbij hij zijn voorgangers niet spaarde, ligt kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen nu zelf onder vuur.

Na zijn aantreden als aartsbisschop van Keulen in 2014, informeerde hij het Vaticaan niet over een zaak van ernstig seksueel misbruik dat ongeveer 35 jaar eerder had plaatsgevonden. Volgens het kerkelijk wetboek moet in zulke gevallen een rapport naar Rome worden gestuurd.

Dat meldt het dagblad Kölner Stadt-Anzeiger. Ook Woelki’s voorganger, wijlen kardinaal Joachim Meisner, heeft nagelaten de vereiste maatregelen te nemen.

Oude bekende van Woelki

Volgens de krant gaat het om een ​​priester bij wie de jonge Woelki zijn eerste pastorale ervaring opdeed toen hij diaken was. De beschuldigde priester werd geboren in 1929 en stierf in 2017. In 2010 nam een ​​slachtoffer contact op met het aartsbisdom Keulen, aanvankelijk zonder de dader te noemen, pas later identificeerde hij hem.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het slachtoffer beschuldigde de priester ervan hem te hebben misbruikt toen hij eind jaren zeventig als kind op de kleuterschool zat. In 2011 ontving hij 15.000 euro schadevergoeding, drie keer meer dan het gangbare tarief in Duitsland.

Reactie aartsbisdom

Volgens de Kölner Stadt-Anzeiger heeft Woelki, na het bekijken van de personeelsdossiers, besloten geen actie te ondernemen tegen de dader.

Het aartsbisdom Keulen liet in een reactie weten dat Woelki had geprobeerd de concrete beschuldiging te laten onderzoeken. Maar de zeer zwakke gezondheidstoestand van de beschuldigde priester en de beslissing van het slachtoffer om niet mee te werken aan het onderzoek, hadden het openen van een vooronderzoek onmogelijk gemaakt.

Mogelijke maatregelen

De bisschop van Münster, Felix Genn, heeft intussen laten weten dat hij zo nodig alle maatregelen zal nemen die nodig zijn. Het kerkelijk recht stelt dat zodra een aartsbisschop wordt beschuldigd van wangedrag, de oudste bisschop van de betreffende kerkprovincie nader onderzoek moet instellen.

[UPDATE 11-12, 16:00 uur] Zojuist heeft kardinaal Woelki bekend gemaakt dat hij paus Franciscus heeft verzocht de beschuldigingen tegen hem te bestuderen. “Om de canonieke beschuldigingen tegen mij op te helderen, vraag ik de Heilige Vader om een onderzoek in deze kwestie”, zo kondigde hij aan. “Feit blijft: het falen in het omgaan met seksueel misbruik moet blootgelegd worden, onafhankelijk van wie het betreft. Dit geldt ook voor mij.”

> Lees ook: Het dondert in Keulen – prelaten onder vuur vanwege afhandeling misbruikzaken

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.