fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Opnieuw duikt een beschuldiging van wangedrag door kardinaal Marc Ouellet op

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 januari 2023
image
Kardinaal Marc Ouellet, de huidige prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, is door een tweede vrouw uit het aartsbisdom Quebec beschuldigd van seksueel wangedrag. Foto: CNS - Paul Haring

Een tweede vrouw uit het Canadese aartsbisdom Quebec beschuldigt kardinaal Marc Ouellet van seksueel wangedrag. Een Frans katholiek weekblad publiceerde op 18 januari een vier pagina’s tellend onderzoek over de kwestie.

De Canadese kardinaal, sinds 2010 prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen, was van 2003 tot 2010 hoofd van het aartsbisdom Quebec. Afgelopen zomer werd er bij het aartsbisdom een klacht neergelegd van een vrouw die Ouellet beschuldigde van seksueel wangedrag in de tijd dat zij stageliep bij het aartsbisdom.

Vrijdag bevestigde het aartsbisdom Quebec dat het een tweede klacht heeft ontvangen tegen Ouellet.

Ouellet ontkent

Ouellet ontkent beide beschuldigingen. Eind vorig jaar spande Ouellet juist een rechtszaak aan tegen de vrouw die hem in augustus aanklaagde voor aanranding. De kardinaal zei zijn naam en eer te willen zuiveren en eiste een schadevergoeding van circa 69.000 euro.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een schriftelijke verklaring die Ouellet zaterdag aan verschillende media stuurde, ontkent de kardinaal zich “verwerpelijk” te hebben gedragen jegens de tweede vrouw. Ook meldt hij dat er geen klacht tegen hem is ingediend bij de burgerlijke rechter of de strafrechter.

Onderzoek

Vorige week publiceerde het Franse katholieke weekblad Golias Hebdo een onderzoek met fragmenten uit correspondentie tussen het vermeende slachtoffer, de huidige kardinaal van Quebec (kardinaal Gérald Lacroix) en paus Franciscus. Hieruit blijkt dat in september 2020 Lacroix de paus op de hoogte heeft gebracht van de tweede beschuldiging.

Een voorlopig onderzoek volgens de normen van de pauselijke wet Vos Estis Lux Mundis vond plaats. Naar aanleiding hiervan besloot de paus dat er geen aanleiding was om door te gaan met een vollediger Vos Estis-onderzoek.

Het is niet bekend van welke specifieke handelingen de tweede vrouw Ouellet beschuldigt.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.