Voormalig politica en arabist Jessika Soors wordt op 10 maart de coördinator voor de aanpak van seksueel misbruik in de Belgische Kerk. “Iedereen in ons land heeft de afgelopen jaren gedeeld in het verdriet van de slachtoffers.”
Soors (36) is arabist en was tot 2020 parlementariër voor de partij Groen. Daarnaast heeft ze als deradicaliseringsambtenaar met Syriëgangers gewerkt, werkte ze voor de Vlaamse overheid rond de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen en was ze politiek betrokken bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld.
In haar nieuwe functie zal ze de uitwerking van het beleidsplan voor seksueel misbruik binnen de Belgische katholieke Kerk overzien. Ze is daarvoor benoemd door de stichting Dignity, die de Belgische bisschoppen en religieuze oversten hebben opgericht voor de aanpak van de misbruikcrisis. De stichting benadrukt in een persbericht dat Soors onafhankelijk te werk zal gaan.
“Iedereen in ons land heeft de afgelopen jaren gedeeld in het verdriet van de slachtoffers”, zegt Soors. “De strijd tegen seksueel misbruik in de Kerk kent grote uitdagingen. Het is mijn ambitie om een aanpak te implementeren die tegemoetkomt aan de noden van slachtoffers.”
Ze is zich ervan bewust dat haar taak niet eenvoudig zal zijn, maar “puttend uit mijn eerdere ervaringen met complexe thema’s als radicalisering en de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, zal ik proberen om ook in deze rol een positieve bijdrage te leveren”.
Aartsbisschop Luc Terlinden van Mechelen-Brussel, bisschop-referent voor seksueel misbruik in een pastorale relatie, noemt Soors’ benoeming een belangrijke stap in de kerkelijke aanpak van seksueel misbruik. “De nationale coördinator wordt een sleutelfiguur in ons vernieuwd actieplan in de strijd tegen seksueel misbruik in pastorale relaties.”
“Ik heb er alle vertrouwen in dat Jessika Soors de belangrijke opdrachten die haar wachten waar zal maken en ons zerotolerancebeleid verder zal uitbouwen, samen met overlevers, de overheid en andere relevante maatschappelijke partners.”
De crisis rond kerkelijk seksueel misbruik in België is sinds het verschijnen van de misbruikdocumentaire Godvergeten in september 2023 in een stroomversnelling terechtgekomen. Sindsdien hebben er onder meer parlementaire onderzoeken plaatsgevonden naar misbruik in de Kerk.
Eerder deze maand besliste de raadkamer in Brussel dat er geen proces komt rond Operatie Kelk, een vijftien jaar oud onderzoek naar onder meer de rol van kerkleiders bij het toedekken van misbruik. Alle 68 verdachten werden buiten vervolging gesteld; een groot deel van hen is inmiddels overleden en in de meeste andere gevallen zijn de feiten verjaard.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.