fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Paus deelt brief misbruikslachtoffer met seminaristen

Carol Glatz - CNS 19 oktober 2021
image
Seminaristen in de Sint-Pietersbasiliek. Paus Franciscus deelt met priesterstudenten wereldwijd een brief waarin een misbruikslachtoffer hen oproept goede priesters te worden. Foto: CNS photo - Paul Haring

Een slachtoffer van seksueel misbruik door een geestelijke roept seminaristen wereldwijd op om goede priesters te zijn, die voor de “bittere waarheid” kiezen en niet voor doofpotpraktijken. Paus Franciscus deelt haar brief met alle priesterstudenten.

“Veeg alsjeblieft geen dingen onder het tapijt; daar gaan ze stinken en ontbinden, waardoor het tapijt zelf weg zal rotten. Als we zaken verbergen en onze mond houden, verhullen we het vuil en worden we medeplichtig”, schrijft de vrouw in haar brief aan alle seminaristen wereldwijd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Leven in de waarheid betekent het voorbeeld van Jezus Christus volgen, die nooit Zijn ogen sloot voor zonde of zondaar, maar die met liefde in de waarheid leefde, […] die de zonde en de zondaar met bittere liefde aanwees”, staat in de brief.

Moedig getuigenis

De brief, die in het Italiaans is geschreven, is naar paus Franciscus gestuurd, die er vervolgens voor heeft gekozen om hem openbaar te maken – zonder de identiteit van de schrijfster prijs te geven, overigens. De tekst van de brief is te lezen op de website van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen.

Kardinaal Seán O’Malley, voorzitter van die commissie, juicht het besluit van de paus toe. “In deze tijd van vernieuwing en pastorale hervorming, waarin de Kerk geconfronteerd wordt met de schandalen en wonden die seksueel misbruik bij veel kinderen van God veroorzaakt heeft, ontving de paus een moedig getuigenis dat een slachtoffer met seminaristen wil delen.”

“Paus Franciscus wil de stemmen van alle gekwetste mensen verwelkomen”, aldus kardinaal O’Malley. “Hij wil priesters het pad tonen dat leidt tot authentieke dienstbaarheid tegenover God, wat kwetsbare mensen ten goede komt.”

Psychische problemen

De vrouw beschrijft hoe ze jarenlang door een priester is misbruikt toen ze nog een meisje was. Dat veroorzaakte veel psychische problemen, waaronder een identiteitsstoornis, een posttraumatische stressstoornis, depressie, slapeloosheid, nachtmerries en veel angsten – angst voor anderen, om fouten te maken en om aangeraakt te worden.

“Ik ben bang van priesters, ik durf niet bij ze in de buurt te komen”, schrijft ze. Naar de Mis gaat ze niet meer, omdat die “gewijde ruimte”, die ooit als een tweede thuis voelde, haar nu enkel pijn en angst bezorgt. Aan de paus laat ze weten dat ze de pen ter hand heeft genomen omdat ze wil dat “de bittere waarheid zegeviert”.

“Ik doe dit ook voor andere slachtoffers, voor gekwetste kinderen wiens jeugd, zuiverheid en respect geroofd zijn. Ze zijn verraden. Hun harten kloppen, maar toch zijn ze vermoord, een keer, twee keer, talloze keren. Hun zielen zijn in bloederige snippers gescheurd”, schrijft ze.

De Kerk beschermen

Seminaristen roept ze in haar brief op de Kerk te beschermen. “De Kerk draagt wonden en littekens. Laat die niet dieper worden en veroorzaak geen nieuwe.” Ze houdt priesterstudenten voor dat God hen oproept Hem te dienen door anderen. “Jullie dragen een grote verantwoordelijkheid! Een verantwoordelijkheid die geen last maar een geschenk is. Ga er met nederigheid en liefde mee om.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook doet de vrouw een oproep aan seminaristen om zich uit te spreken over schandalen. “Als we in de waarheid willen leven, mogen we onze ogen niet sluiten. Alsjeblieft, jullie hebben een enorm geschenk ontvangen: Christus vertegenwoordigen op aarde. Mensen, en vooral kinderen, zien jullie niet alleen als een persoon, maar in jullie zien ze Christus.”

“Dat is enorm en krachtig, maar ook fragiel en kwetsbaar”, schrijft ze. “Alsjeblieft, word daarom een goede priester.”