<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Rapport over visitatie aartsbisdom Keulen naar Rome gestuurd

KN Redactie 9 augustus 2021
image
De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki Foto: CNS Photo - Julia Steinbrecht, KNA

De resultaten van het onderzoek in het aartsbisdom Keulen waaraan de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende meewerkte, zijn naar Rome gestuurd. Dat melden lokale Duitse media.

Van den Hende en de Zweedse kardinaal Anders Arborelius voerden de zogeheten apostolische visitatie uit in opdracht van paus Franciscus.

Deze besloot tot het onderzoek nadat het bisdom felle kritiek kreeg op de afhandeling van misbruikzaken. De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, vroeg de paus eerder al om een onderzoek naar de beschuldiging dat hij in misbruikzaken fouten zou hebben gemaakt.

Inhoud rapport niet bekend

Het rapport ligt nu op het bureau van de paus, die er naar verwachting een besluit over zal nemen. De resultaten van het onderzoek zijn overigens niet bekend.

Wel is bekend dat onder meer is gekeken naar “mogelijke fouten” door de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Woelki, diens voormalig vicaris-generaal Stefan Heße en de hulpbisschoppen Dominikus Schwaderlapp en Ansgar Puff.

Fouten gemaakt

De zaak kostte inmiddels al twee van hen de kop. Eerder dit jaar verscheen een rapport over de afhandeling van misbruikzaken in het Keulse, dat in opdracht van het aartsbisdom was samengesteld.

Na het verschijnen ervan boden Schwaderlapp en Heße (inmiddels aartsbisschop van Hamburg) hun ontslag aan de paus aan.

Woelki zelf werd in het rapport vrijgepleit. Hij heeft herhaaldelijk gezegd weliswaar fouten te hebben gemaakt, maar als aartsbisschop van Keulen aan de oplossing te willen bijdragen.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.