fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Reacties op McCarrick-rapport: ‘We moeten dit kwaad in de ogen kijken’

Sanne Gerrits 12 november 2020
image
Paus Franciscus drukte zijn nabijheid aan de misbruikslachtoffers uit. Hij wil dit kwaad uitbannen uit de Kerk. Foto: CNS photo - Vatican Media

Misbruikslachtoffers, de Amerikaanse bisschoppen en paus Franciscus reageerden op het dinsdag uitgebrachte rapport over McCarrick. Zij roepen op tot excuses en nabijheid van de Kerk en tot meer kerkelijke actie tegen misbruik.

Het rapport laat zien hoe McCarrick kon opklimmen tot kardinaal ondanks jarenlang misbruik. Daarbij toont het kerkelijke onderzoek ook pijnlijk aan hoe de Kerk als instituut zelf gefaald heeft te handelen.

Nabijheid paus

Paus Franciscus reageerde in zijn woensdagse audiëntie op de uitkomsten van het onderzoek.

“Gisteren is het rapport over het trieste geval van voormalig kardinaal Theodore McCarrick gepubliceerd. Ik vernieuw mijn nabijheid aan de slachtoffers van seksueel misbruik en de toewijding van de Kerk om dit kwaad uit te bannen”, zei hij. Hij hield daarna een moment stilte voor gebed.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Schokkend voor slachtoffers

Het Amerikaanse persbureau CNA vroeg een aantal slachtoffers van kerkelijk misbruik hoe zij stonden tegenover de bevindingen van het onderzoek.

Zij noemen de mate van ontkenning van het misbruik door de kerkelijke instanties schokkend. “Er is geen verandering mogelijk als we onze koppen in het zand begraven. We moeten dit kwaad recht in de ogen kijken, de confrontatie ermee aangaan en het dapper bevechten zodat het nooit meer zal gebeuren”, zegt Gina Barthel, die als volwassene misbruikt werd door een priester.

Makkelijk geloofd

Verschillende misbruikslachtoffers noemen het triest dat McCarrick zo makkelijk geloofd werd in zijn ontkenning van het misbruik, zoals in het rapport aan het licht kwam.

“Ditzelfde geloof werd zeker niet aan de slachtoffers gehecht, die een klacht durfden in te dienen”, zegt Jan Ruidl, misbruikt door een priester in de jaren 70. “Uit het rapport blijkt dat zo veel mensen de geruchten kenden, maar niemand ondernam actie. Het is gewoon ongelofelijk triest”, zegt Esther Harber, in 2010 verkracht door een priester.

Excuses en meer gelijkheid

De slachtoffers zouden het helend vinden, wanneer de bisschoppen en andere betrokkenen uit het rapport hun excuses zouden uitspreken naar de slachtoffers voor hun fouten.

Ze spreken bovendien van een machtsverschil tussen geestelijken en leken, waardoor het misbruik kon ontstaan.

Kerkelijk aanpakken

Voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie aartsbisschop José Gomez sprak in een verklaring na het uitbrengen van het rapport “intens verdriet en zijn diepste verontschuldigingen” uit aan “McCarricks slachtoffers en hun gezinnen en aan ieder kerkelijk misbruikslachtoffer”.

Hij stelde dat we in een nieuw tragisch hoofdstuk zijn beland van de worsteling van de Kerk met misbruik door geestelijken, en hij roemde het leiderschap van de paus om de Kerk “op te roepen tot een groter verantwoordelijkheidsbesef en openheid om kerkelijk misbruik aan te pakken op ieder niveau.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Integriteit

Gomez riep alle slachtoffers van kerkelijk misbruik op, zich te melden bij de politie en kerkelijke autoriteiten.

“Dit rapport laat duidelijk zien dat we ons moeten bekeren en groeien in onze toewijding om het volk van God te dienen. Laten we allemaal blijven bidden en ons hart bekeren, zodat we Jezus Christus kunnen volgen met integriteit en nederigheid.”

(Bronnen: CNS, CNA)