<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Sancties tegen Poolse emeritus-aartsbisschop vanwege nalatigheid

Carol Glatz - CNS 24 augustus 2021
image
Emeritus-aartsbisschop Marian Golebiewski Foto: Bartosz Senderek - Wikimedia Commons

Het Vaticaan heeft een Poolse emeritus-aartsbisschop opgedragen om een ​​leven van gebed en boete te leiden. Ook is hem een verbod opgelegd om deel te nemen aan publieke vieringen – zowel seculiere als religieuze.

De sancties tegen Marian Golebiewski (83), de gepensioneerde aartsbisschop van Wroclaw en voormalig bisschop van Koszalin-Kolobrzeg, volgden op een Vaticaans onderzoek naar vermeende nalatigheid bij het behandelen van beschuldigingen van misbruik van minderjarigen door priesters onder zijn gezag.

Bisschoppelijke verantwoordelijkheid

Het Poolse bureau van Vatican News meldde dat het onderzoek was uitgevoerd naar gemelde ‘omissies’ door de aartsbisschop en dat de bepalingen werden gevolgd die zijn vastgelegd in het kerkelijk wetboek en het motu proprio Vos Estis Lux Mundi van paus Franciscus uit 2019.

Daarin worden bisschoppen verantwoordelijk gehouden voor het inmengen in, het verdoezelen van of het niet behandelen van beschuldigingen van misbruik in hun bisdommen.

‘Passend bedrag’

Na afronding van het onderzoek beval het Vaticaan de gepensioneerde aartsbisschop om een ​​leven te leiden “in een geest van boete en gebed”, om geen openbare ceremonies meer bij te wonen en, als extra vorm van boetedoening, een “passend bedrag” te betalen uit eigen middelen naar de St. Jozefstichting ter voorkoming van seksueel misbruik en begeleiding van slachtoffers.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.