fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Tomáš Halík: ‘De Kerk bevindt zich op hetzelfde punt als net voor de Reformatie’

KN Redactie 12 november 2021
image
Tomáš Halík in 2014 Foto: CNS Photo - Oliva Harris, Reuters

Om de gevolgen van de misbruikcrisis te boven te komen, moet de Kerk meer doen dan alleen naar haar structuren kijken: er is een diepe mentaliteitsverandering nodig. Dat betoogt de bekende Tsjechische priester en theoloog Tomáš Halík deze week in Katholiek Nieuwsblad.

In een essay wijst Halík erop dat de misbruikcrisis niet iets in de marge is: “Ze speelt een rol die je kunt vergelijken met de aflatenhandel die in de late Middeleeuwen de Reformatie bespoedigde.” De huidige situatie van de Kerk, stelt Halík, “lijkt sterk op die aan de vooravond van de Reformatie”.

Verdieping van spiritualiteit

Als de Kerk haar antwoord op deze crisis beperkt “tot veranderingen in het instituut, zal die oppervlakkig blijven en mogelijk tot een schisma leiden”.

“Ik droom van een Kerk die zo’n veilige plaats kan zijn – een plaats van waarheid – die geneest en bevrijdt”
- Tomáš Halík in Katholiek Nieuwsblad

Inspiratie kan geput worden uit de Contrareformatie, het antwoord dat de Kerk gaf op de Reformatie. Die draaide om “het verdiepen van de spiritualiteit binnen de Kerk” en “zag de opkomst van een meer pastorale stijl van priesterschap”.

‘Luisteren, troosten en verzoenen’

Zoekend naar hoe dat er nu uit moet zien, put Halík uit zijn ervaringen met misbruikslachtoffers: “Toen mijn bisschop pertinent weigerde in gesprek te gaan met hen en hen verwees naar de politie, heb ik nachtenlang met velen van hen gesproken. Daarvan werd ik niet wijzer dan van wat er al in de media had gestaan. Maar ik keek deze mannen en vrouwen in de ogen en hield hun hand vast als ze huilden.”

“Dat was radicaal anders dan hun getuigenissen te lezen in rechtbankverslagen”, schrijft Halík. “Ik voelde daar de aanwezigheid van Christus in heel mijn hart, in het dienstwerk van luisteren, troosten en verzoenen dat ik voor hen mocht verrichten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Genezen en bevrijden

Hij verwijst hierbij naar de evangeliepassage over de vrouw die aan bloedingen leed, wat haar volgens de religieuze wetten van destijds onrein maakte.

“Haar drang naar menselijk contact dreef haar ertoe Jezus stiekem aan te raken. Maar Hij wilde niet dat zij in de verborgenheid genas en zocht haar gezicht. De vrouw kwam naar voren en vertelde wat er aan de hand was. Op dat moment van de waarheid werd ze genezen. Ik droom van een Kerk die zo’n veilige plaats kan zijn – een plaats van waarheid – die geneest en bevrijdt.”

Lees het hele essay van Tomáš Halík in KN van deze week.
Gratis kennismaken met KN? Klik hier.