<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan: ‘McCarrick-rapport’ verschijnt dinsdag

Peter Doorakkers 6 november 2020
image
Theodore McCarrick in 2017 Foto: CNS Photo - Bob Roller

Het Vaticaans onderzoek naar de in ongenade gevallen ex-kardinaal McCarrick wordt komende dinsdag om 14.00 gepubliceerd. Dat werd vandaag bekend, melden verschillende vaticanisten.

Het gaat om een onderzoek door het Staatssecretariaat in opdracht van de paus. Onderwerp van onderzoek is “de institutionele kennis en het besluitvormingsproces van de Heilige Stoel met betrekking tot voormalig kardinaal Theodore E. McCarrick”.

Al jarenlang verhalen

McCarrick trad in 2018 terug als kardinaal. Er deden op dat moment al jarenlang verhalen de ronde over zijn seksuele escapades. Die betroffen onder meer misbruik van volwassen seminaristen en jonge priesters.

Meldingen daarover door slachtoffers haalden lang niets uit, terwijl McCarrick intussen opklom tot kardinaal en aartsbisschop van Washington DC. Op die positie was hij een zeer prominente en invloedrijke figuur in de Amerikaanse Kerk.

Uit priesterambt gezet

In februari 2019 zette het Vaticaan hem uit het priesterambt. Dat gebeurde nadat de Congregatie voor de Geloofsleer hem schuldig bevond aan “verleiden in het sacrament van de biecht” en “zonden tegen het zesde gebod met minderjarigen en volwassenen”, met machtsmisbruik als verzwarende factor.

Een misbruikbeschuldiging uit de tijd dat McCarrick nog priester in New York was, werd rond diezelfde tijd door het aartsbisdom New York als “geloofwaardig en onderbouwd” beoordeeld. Het betrof misbruik van een tiener.

Vragen

Het feit dat er al zo lang beschuldigingen van misbruik tegen McCarrick de ronde deden, riep vragen op: hoe kon hij desondanks een kerkelijke carrière maken, en wie wist op welk moment van de beschuldigingen?

Gehoopt wordt dat het dinsdag te verschijnen rapport althans enig licht op deze vragen werpt.

McCarrick ontkende in september vorig jaar nog schuldig te zijn aan misbruik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.