fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan stuurt misbruikbestrijders naar Mexico

Sanne Gerrits 5 maart 2020
image
Aartsbisschop Scicluna (midden) en mgr. Bertomeu (rechts) tijdens hun onderzoek in Chili in 2018. Foto: CNS Photo - aartsbisdom Santiago

Aartsbisschop Charles Scicluna en mgr. Jordi Bertomeu reizen deze maand af naar Mexico om misbruikslachtoffers te ontmoeten en de Mexicaanse bisschoppen te sterken in hun strijd tegen seksueel misbruik.

De twee worden op uitnodiging van de Mexicaanse bisschoppenconferentie gestuurd door het Vaticaan.

Steun uit Rome

“We hebben getracht op een verantwoordelijke, transparante en heldere wijze te vechten tegen de cultuur van misbruik en doofpotten, die het mogelijk maakt het misbruik in stand te houden. Deze overtuiging, die voortkomt uit onze begeleiding van slachtoffers, leidde ons ertoe ondersteuning te vragen van de Heilige Stoel,” aldus de Mexicaanse bisschoppen in en verklaring van 2 maart.

Het team onderzocht eerder het seksueel misbruik in Chili. Het schandaal in het Zuid-Amerikaanse land leidde er uiteindelijk toe dat de Chileense bisschoppen collectief hun ontslag aanboden aan de paus.

Ontmoetingen met slachtoffers

Op 20 maart zullen de twee alle Mexicaanse bisschoppen ontmoeten in Casa Lago, nabij Mexico-Stad. Op 23 maart staat een ontmoeting met alle leiders van religieuze ordes op het programma. De rest van het programma van Scicluna en Bertomeu bestaat uit ontmoetingen met slachtoffers en met iedereen die zijn ervaringen wil delen.

Volgens de voorzitter van de Mexicaanse bisschoppenconferentie zijn de afgelopen tien jaar zijn in Mexico 271 priesters beschuldigd van seksueel misbruik. 152 priesters zijn uit actieve dienst gezet vanwege misbruikincidenten, aldus aartsbisschop Rogelio Cabrera.

De Mexicaanse bisschoppen hopen dat het bezoek van Scicluna en Bertomeu zal helpen bij het beschermen en laten gedijen van “de meest kwetsbaren”. Zij bepleiten een zero-tolerance-beleid.

‘Alle vormen van misbruik uitroeien’

Scicluna, de aartsbisschop van Malta, geldt als een expert op het gebied van kerkelijke wetgeving rondom misbruik. Hij leidde onder andere het onderzoek naar Marcial Maciel, de Mexicaanse stichter van de Legionairs van Christus. Scicluna leidt sinds 2015 het team dat de juridische beroepszaken van priesters behandelt die beschuldigd zijn van misbruik.

“We bidden God en Onze-Lieve-Vrouwe van Guadelupe dat deze belangrijke missie ons als Kerk helpt prompt te handelen en eerlijk deze misdaden en alle vormen van misbruik tegen minderjarigen, binnen en buiten de Kerk uit te roeien; en het geloof, de hoop en de liefde te versterkenvan het volk van God dat naar Mexico pelgrimeert”, aldus de Mexicaanse bisschoppen.

Bronnen: Crux, Catholic News Agency