fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaanse expert: betere instructie biechtvaders nodig in strijd tegen misbruik 

Francesco Paloni 16 november 2021
image
De Duitse jezuïet Hans Zollner is directeur van het Instituut voor Antropologie. Interdisciplinaire studies over menselijke waardigheid en zorg en expert op het gebied van bescherming en preventie van seksueel misbruik. Foto: CNS photo - Sarah Webb, CatholicPhilly.com

Hans Zollner, de Vaticaanse expert op het gebied van de bescherming van minderjarigen, stelt een nieuwe instructie voor om priesters beter te helpen om te gaan met gevallen van seksueel misbruik waar zij in de biecht over horen. “De biecht kan juist een middel worden in strijd tegen misbruik.”

De Duitse jezuïet schrijft dit in een opinieartikel dat afgelopen weekend in het Britse katholieke weekblad The Tablet werd gepubliceerd. Zollner reageert op de oproep van critici om priesters te dwingen om het biechtgeheim te schenden wanneer zij horen over seksueel misbruik.

Verkeerd beeld van de biecht

Die oproep werd recent nog gedaan door de Franse overheid, in de nasleep van het vernietigende rapport over seksueel misbruik in de Franse Kerk, dat in oktober verscheen. Zollner wijst op het verkeerde beeld dat mensen vaak hebben van de biecht, vooral wanneer die ten onrechte wordt beschouwd als een middel om misbruik toe te dekken.

“Er wordt soms verondersteld dat misbruikplegers hun daden tijdens de biecht kunnen onthullen, vervolgens de absolutie kunnen ontvangen en dan doorgaan met het plegen van misbruik zonder geconfronteerd te worden met eventuele gevolgen”, meent de deskundige.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de al geldende leer van de Kerk mag een biechtvader echter geen absolutie verlenen wanneer een persoon die komt biechten geen spijt heeft en ook niet de intentie heeft om zijn leven te beteren.

Nieuwe instructie

Volgens Zollner betekent dit dat “in het geval van een bekentenis van misbruik, de biechtvader de absolutie moet onthouden, tenzij de biechteling tekenen van oprecht berouw toont en bereid is het aangerichte kwaad goed te maken”. Onder dat laatste valt onder meer ook de oproep aan de biechteling om zichzelf aan te geven bij de politie.

Zollner vindt het noodzakelijk dat de Kerk met een nieuwe instructie komt voor biechtvaders, zodat de biecht een hulpmiddel kan worden in de strijd tegen misbruik. Ook moet de Kerk duidelijker uitleggen hoe het biechtgeheim werkt, om misinterpretaties te voorkomen.

Verantwoordelijkheid biechtvader

De expert pleit onder meer voor het benadrukken van de verantwoordelijkheid van priesters die biecht horen. “Dit omvat de verplichting om een misbruikpleger op te roepen om het misbruik te stoppen, om zichzelf te melden bij de wettelijke autoriteiten en om therapeutische hulp te zoeken” aldus de jezuïet.

De instructie moet volgens Zolder ook de begeleiding van misbruikslachtoffers verbeteren. Zo moeten priesters aangemoedigd worden om met empathie en respect te luisteren naar hun verhaal en hen te helpen bij het zoeken van psychologische of juridische hulp.

https://www.kn.nl/abonnementen/