fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

VN-rapporteurs: Vaticaan moet katholieken verplichten misbruik bij overheid te melden

KN Redactie 25 juni 2021
image
Het kerkelijk wetboek. Vier VN-rapporteurs vragen om een bepaling die kerkelijke functionarissen verplicht vermoedens van misbruik aan te geven bij de burgerlijke autoriteiten in hun land. Foto: CNS Photo - Nancy Phelan Wiechec

Het Vaticaan moet kerkelijke functionarissen overal ter wereld verplichten om beschuldigingen van seksueel misbruik te melden bij de burgerlijke autoriteiten, vinden vier VN-rapporteurs.

De vier mensenrechtendeskundigen zijn vrijwilligers die onderzoek en aanbevelingen doen namens de VN-Mensenrechtenraad. Zij stuurden in april een rapport aan het Vaticaan, dat vorige week werd gepubliceerd op de website van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten.

Hervormingen

In het elf pagina’s tellende rapport erkennen de speciale rapporteurs de door het Vaticaan doorgevoerde hervormingen in de strijd tegen seksueel misbruik binnen de Kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aan de andere kant uitten ze ook hun bezorgdheid over situaties waarin volgens hen kerkelijke functionarissen de rechtsgang tegen lijken te werken. Volgens de vier gebruikte het Vaticaan internationale overeenkomsten om de verantwoordelijkheid voor misbruik binnen de Kerk te ontlopen.

“We dringen er bij de autoriteiten van de Heilige Stoel op aan zich te onthouden van belemmerende praktijken en volledig samen te werken met de civiele, gerechtelijke en handhavingsautoriteiten van de betrokken landen. Ook vragen we om af te zien van het ondertekenen of gebruiken van bestaande overeenkomsten om de aansprakelijkheid van van misbruik beschuldigde kerkleden te ontduiken”, aldus de brief.

Biechtgeheim

De Vaticaanse wet vereist dat kerkelijke functionarissen de regelgeving van het land waar zij zich bevinden volgen als het gaat om aangifte bij de lokale politie van (vermoedens van) seksueel misbruik. Echter, niet in alle landen is aangifte doen verplicht. Dan nog moedigt het Vaticaan overigens aan dat er aangifte wordt gedaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Biechtvaders die in de biecht horen over seksueel misbruik, kunnen overigens geen aangifte doen. Zij zouden dan het biechtgeheim schenden en daarmee een automatische excommunicatie oplopen. Wel kunnen ook zij de biechteling aanmoedigen aangifte te doen.

Geheimhoudingsplicht opgeheven

In 2019 hief paus Franciscus de geheimhoudingsplicht op die gold voor wie meldde seksueel te zijn misbruikt door een geestelijke. Ook de geheimhoudingsplicht voor getuigen in kerkelijke rechtszaken naar misbruik door geestelijk werd opgeheven. De rapporteurs vonden dit positief.

“We betreuren het echter dat het verzoek om misdaden aan de civiele autoriteiten te melden nog niet verplicht is”, schrijven de rapporteurs. “We dringen er bij de regering van Uwe Excellentie op aan te overwegen dit verzoek zo snel mogelijk verplicht te stellen.”

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.