<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Volledige steun en vertrouwen’: Franciscus steekt Benedictus XVI hart onder de riem

Francesco Paloni 15 februari 2022
image
Archieffoto uit 2020 van Paus Franciscus die emeritus paus Benedictus XVI begroet. Foto: CNS photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft met een brief zijn steun betuigd aan emeritus-paus Benedictus XVI, die de afgelopen weken onder vuur lag naar aanleiding van een onlangs verschenen misbruikrapport. Dat zegt aartsbisschop Georg Gänswein, zijn persoonlijke secretaris, in gesprek met het Italiaanse journaal TG1

Benedictus ontving volgens Gänswein “een mooie brief”, waarin Franciscus “spreekt als herder en als broeder”. Daarin spreekt de paus zijn “volledige steun” voor en “zijn volle vertrouwen” in de emeritus-paus uit.

Gänswein deed de uitspraken tijdens een interview op woensdag met het Italiaanse journaal TG1. Daarin ging hij onder meer in op de brief die Benedictus schreef naar aanleiding van het uitgebreide Münchens misbruikrapport, dat op 21 januari verscheen.

Heel duidelijk

Afgelopen vrijdag ging Gänswein ook in gesprek met de katholieke zender EWTN. Tijdens dit interview liet de secretaris weten dat Franciscus “heel duidelijk” was richting de emeritus-paus.

“Hij belde en verzekerde hem van zijn solidariteit en absolute vertrouwen. Ook zei hij (paus Franciscus, red) niet te begrijpen waarom men zo hard op hem in heeft gehakt.”

Benedictus, die de aantijgingen van verkeerd handelen bij vier misbruikzaken ontkent, maakte in zijn reactie duidelijk diepe schaamte en pijn te voelen tegenover de slachtoffers. Ook vroeg hij daarin vergiffenis aan alle slachtoffers van seksueel misbruik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kritiek uit Duitse hoek

Gänswein werd tijdens het interview met TG1 gevraagd te reageren op de kritiek die vooral uit Duitse hoek kwam op de reactie van Benedictus. De voormalige paus werd voornamelijk verweten dat zijn reactie op het recente misbruikrapport van te weinig empathie getuigde.

“Iedereen die de brief op oprechte wijze leest” en kijkt naar “de wijze waarop die is geschreven”, kan volgens Gänswein niet akkoord zijn met de kritiek of de aantijgingen.

‘Geen bewijs’

Benedictus heeft volgens Gänswein zijn reactie eerst aan de paus laten zien voordat deze werd gepubliceerd. Twee dagen later ontving Benedictus de genoemde brief van Franciscus.

Gevraagd naar de aantijgingen van verkeerd handelen, toen de emeritus-paus tussen 1977 en 1982 aartsbisschop van München was, zegt Gänswein dat er in het Duitse rapport geen bewijs is van zijn schuld. “De beschuldigde zou zijn onschuld niet moeten bewijzen, omdat er in dit geval geen bewijs is”, aldus de aartsbisschop. “Als ze bewijs hebben, moeten ze zeggen: ‘Dit is het bewijs dat hij schuldig is’.”

Meditaties

Gänswein begon in 1996 samen te werken met de ex-paus bij de Congregatie voor de Geloofsleer. In 2003 werd hij zijn persoonlijke secretaris. Tijdens het interview met het TG1 werd hem ook gevraagd hoe de emeritus-paus reageerde op het toenemend aantal misbruikgevallen tijdens die jaren.

Dit zou volgens zijn secretaris zichtbaar zijn in de meditaties die kardinaal Joseph Ratzinger schreef voor Goede Vrijdag in 2005. Daarin keerde Ratzinger zich fel tegen de grote hoeveelheid “viezigheid binnen Kerk”, ook tussen priesters.

(Bronnen: CNS, CNA)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.