fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Woelki: ‘Ik heb gehandeld en fouten gemaakt – maar de grotere fout is niet handelen’

KNA 21 mei 2021
image
Kardinaal Woelki bij de presentatie van het Keulse misbruikrapport in maart dit jaar. Foto: CNS photo - Ina Fassbender, Reuters

Kardinaal Rainer Maria Woelki uit Keulen, een centrale figuur in de langlopende controverse over de behandeling van misbruikzaken in zijn aartsbisdom, heeft opnieuw toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Tegelijkertijd deed hij een beroep op het vertrouwen van de mensen.

In een interview in het weekblad Der Spiegel zei de kardinaal dat iedereen die de kwestie van seksueel misbruik probeert aan te pakken “onmiddellijk van alle kanten in het kruisvuur staat”. Voor sommigen was zijn aanpak te ver gegaan, voor anderen niet ver genoeg.

‘Persoonlijk moeilijk’

“Ik heb gehandeld, ik heb fouten gemaakt”, zei hij, en voegde eraan toe: “De veel grotere fout zou zijn geweest om niet te handelen en niet te onderzoeken en geen consequenties te trekken.” Woelki zei dat alle kritiek en beschuldigingen aan zijn adres “persoonlijk heel moeilijk” voor hem zijn geweest.

“Als allereerste bisdom hebben we gezegd dat we de verantwoordelijken bij naam zouden noemen, en dat hebben we ook gedaan”
- Kardinaal Woelki

De Keulse kardinaal benadrukte dat elk vermoeden van misbruik resoluut moest worden onderzocht. “Ik heb dit ook benadrukt in het onafhankelijke onderzoek, en ik blijf hier achter staan”, zei hij tegen Der Spiegel.

Baanbrekend rapport

Zijn opmerkingen komen na maanden van kritiek op hoe seksueel misbruik in het grootste bisdom van de Duitstalige wereld is aangepakt. De kwestie verhit de gemoederen tot ver buiten Keulen zelf: verschillende Duitse bisschoppen hebben zich in de discussie gemengd. Een onderzoek dat eind maart werd gepubliceerd, leidde tot het onmiddellijke ontslag van enkele kopstukken in het aartsbisdom Keulen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Woelki zei dat de studie die in maart werd gepresenteerd een baanbrekende inspanning was geweest. “Als allereerste bisdom hebben we gezegd dat we de verantwoordelijken bij naam zouden noemen, en dat hebben we ook gedaan”, zei hij.

Zorgen en frustraties

De kardinaal van Keulen zei dat hij een grote behoefte aan discussie onder de mensen van het aartsbisdom zag. “Daarom wil ik oprecht luisteren naar mensen. Ik wil meer te weten komen over hun zorgen en frustraties”, zei hij. Problemen kunnen alleen samen worden opgelost. “Ik vraag het vertrouwen van mensen zodat we samen vooruit kunnen kijken.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1