<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Franciscus strenger dan zijn voorgangers’

KN Redactie 11 juni 2016
image
Paus Franciscus "regeert als een absoluut vorst". (Foto: AP)

Paus Franciscus is veel strenger dan zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI.

Hij becommentarieerde daarin het recente motu proprio ‘Come una madre amorevole’ (Als een liefhebbende moeder) van paus Franciscus. Met de kerkrechtelijke procedure kunnen niet alleen bisschoppen worden afgezet die ernstig gefaald hebben ten aanzien van seksueel misbruik, maar ook vanwege andere tekortkomingen.

Golf van aanklachten

De kerkjurist vreest als gevolg daarvan een golf van aanklachten tegen bisschoppen. Dat falende bisschoppen kunnen worden afgezet noemt hij “positief”, maar maakt zich ook zorgen. “Als je deze wettelijke maatregel preciezer leest, dan opent die ook de deur voor aanklachten.”

Bishop bashing

“Wij moeten het afwachten hoe het gaat. Het kan niet zo zijn dat er nu bishop bashing ontstaat en ieder die ergens een fout heeft gemaakt uit zijn ambt wordt ontheven. Dat zou fataal zijn”, aldus Schüller.

Dagelijks klachten

De kerkjurist wijst op de ervaringen die hij had als naaste medewerker van de vroegere bisschop van Duits Limburg, Franz Kamphaus. “Toen werd er dagelijks van rechts en links geklaagd dat de bisschop zijn ambt niet goed vervulde.”
Hij vindt het wel goed dat de paus “bisschoppen verplicht hun ambt niet als feodale heren uit te oefenen, maar echt serieus te nemen.”

Machtsbewustzijn

De maatregelen ziet Schüller als teken van een uitgesproken machtsbewustzijn. “Sympathiek zoals de paus overkomt, en dat is goed voor de Kerk, opdat er geen vals accent ontstaat. Maar hij regeert voor de eerste keer werkelijk met de macht die hij heeft.”

Absoluut vorst

Franciscus leidt de Kerk volgens Schüller “als een absoluut vorst, dat moet men zonder meer zeggen”. Hij doet dat “nog krachtiger en strenger dan zijn belangrijke voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI.”
Zo vriendelijk als Franciscus naar buiten overkomt, zo beslist en volkomen helder is hij “in het ten volle benutten van zijn macht”, aldus de kerkjurist.

Vrouwen in de top

Schüller is ook positief over de grotere invloed die de paus vrouwen in de leiding van de Kerk wil geven. Vorige week kondigde het Vaticaan de vorming van een nieuw gremium aan waarin de Pauselijke Raad voor het Gezin en de Pauselijke Academie voor het Leven worden samengevoegd. Aan het hoofd daarvan komt waarschijnlijk een leek.

Vrouw als prefect

“Maar we staan nog maar aan de rand van het machtscentrum in Rome. Ik zou pas echt tevreden zijn als voor het eerst een vrouwelijke theoloog prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer zou zijn met kardinaal Müller als haar ondersecretaris.” (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.