Journalisten zullen de “ergste vijanden” zijn van de bisschoppen als zij seksueel misbruik blijven toedekken.
Dat zei Valentina Alazraki, Vaticaniste van de Mexicaanse tv-zender Noticieros Televísa, zaterdag tijdens haar toespraak tot de deelnemers van de misbruiktop.
Alazraki werkt sinds 1974 voor de zender en was een van de drie vrouwen die de verzamelde bisschoppen mocht toespreken.
Ze benadrukte dat de Kerk journalisten niet als de vijand hoeft te beschouwen. Mits ze strijden tegen het verhullen van seksueel misbruik. “In dat geval staan we aan de zelfde kant en kunnen we bondgenoten zijn, geen vijanden.”
“Wij zullen jullie helpen om de rotte appels te vinden en weerstand overwinnen om de rotte van de goede appels te scheiden”, voegde Alazraki toe.
“Maar als jullie niet radicaal besluiten om aan de zijde te gaan staan van kinderen, moeders, gezinnen en de samenleving, dan moeten jullie ons terecht vrezen, want dan zullen wij journalisten, die het algemeen welzijn nastreven, jullie ergste vijanden zijn.”
Alazraki zei ook dat zij als journaliste, vrouw en moeder vindt dat het toedekken van misbruik net zo verachtelijk is als het misbruik zelf.
“Ik denk dat jullie je ervan bewust moeten zijn dat hoe meer jullie toedekken, hoe meer jullie je kop in het zand steken en nalaten de media te informeren, en daarmee de gelovigen en de publieke opinie, hoe groter het schandaal zal zijn.”
“Als iemand een tumor heeft, wordt die niet genezen door die te verzwijgen voor vrienden en familie; de stilte zal geen genezing brengen”, zei de Mexicaanse journaliste ook.
Alazraki benadrukte het belang van transparantie, het thema van de derde dag van de misbruiktop. Informatie onder de pet houden, zei ze, kan leiden tot nog meer misbruik en voedt bovendien het klimaat van verdenkingen en woede tegen de Kerk.
Ze gaf de aanwezige bisschopen drie praktische tips mee: de slachtoffers op de eerste plaats zetten; open staan voor advies van experts; en het professionaliseren van hun communicatieafdelingen.
“De figuur van een woordvoerder is van fundamenteel belang. Niet alleen moet die goed opgeleid zijn, maar hij of zij moet het volledige vertrouwen hebben van de bisschop, die 24 uur per dag voor hem of haar bereikbaar moet zijn. Dit is geen 9-tot-5-baan”, zei Alazraki.
De Mexicaanse herinnerde de bisschoppen er ook aan dat het niet de journalisten zijn geweest die misbruik pleegden of het toedekten.
“Onze missie is een recht te garanderen en te beschermen, namelijk het recht op informatie gebaseerd op de waarheid om gerechtigheid te verkrijgen.”
Ze voegde toe: “Wij journalisten weten dat seksueel misbruik niet beperkt blijft tot de katholieke Kerk, maar jullie moeten begrijpen dat we bij jullie strenger moeten zijn dan bij anderen, vanwege jullie morele rol.” (Vert. SK)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.