<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mobiele hartkliniek biedt armen consult op Sint-Pietersplein

Hannah Brockhaus - CNA 27 oktober 2021
image
Armen en daklozen konden maandag op het Sint-Pietersplein terecht bij een mobiele kliniek voor een gratis hartonderzoek. Foto: CNA - Alexey Gotovsky

Een mobiele gezondheidskliniek hield maandag halt op het Sint-Pietersplein om hartonderzoeken aan te bieden aan de armen en daklozen die in de buurt van het Vaticaan wonen. In negen uur tijd onderzochten de cardiologen een kleine honderd mensen.

De kliniek is onderdeel van een initiatief genaamd ‘Le Strade del Cuore’ (De Straten van het Hart), dat door Italië toert om bewustwording over het voorkomen van hart- en vaatziekten te scheppen. Het initiatief is opgezet met het oog op de Werelddag voor de armen, door de Kerk op 14 november vastgesteld.

Volgens het Italiaanse genootschap van cardiologen is het aantal hartaanvallen in 2020 verdrievoudigd ten opzichte van 2019. De helft van alle hartpatiënten kwam niet voor vervolgonderzoeken opdagen.

Goede zorg

Artsen van het Romeinse San Carlo di Nancyziekenhuis vormden gedurende de dag de bezetting van de mobiele kliniek. Volgens cardioloog Sandro Carta hebben de artsen hun stethoscopen op de borst van zo’n honderd mensen te luisteren gelegd. “Vandaag was een bijzondere dag, die in het teken stond van de minima”, zegt hij. “Zij hebben dit het hardst nodig, omdat ze zelden toegang hebben tot primaire zorg.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We hebben heel wat mensen in onze mobiele kliniek ontvangen, waaronder ook mensen die serieuze hartproblemen hebben maar goede zorg missen”, vervolgt hij. “We hebben ze uitgenodigd om deze week naar het San Carloziekenhuis te komen, zodat ze de juiste zorg kunnen krijgen.”

Gezegende rozenkransen

“Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een in Westerse landen”, aldus Carta. De cardiologen leerden de patiënten om waarschuwingssignalen te herkennen en stimuleerden ze ook om risicofactoren als overgewicht en een sedentaire levensstijl te verminderen.

Volgens de arts past het initiatief bij de vele oproepen van paus Franciscus om de armen te helpen. “Dat strookt met de geest van ons werk. Omdat wij iedere dag met die intentie in het ziekenhuis staan, hebben we er allemaal voor gekozen om vandaag kosteloos voor deze mensen te werken.”

Kardinaal Konrad Krajewski, pauselijk aalmoezenier en hoofd van het Bureau voor Pauselijke Liefdadigheidswerken, overhandigde door paus Franciscus gezegende rozenkransen aan de artsen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.