De Chinese Communistische Partij moet zich verantwoorden voor het bloedig neerslaan van de studentenprotesten op het Tiananmen Plein in juni 1989, schrijven 131 nabestaanden.
In de nacht van 3 op 4 juni 1989 maakten Chinese troepen met grof geweld een einde aan de vreedzame bezetting door studenten en arbeiders van Tiananmen, het Plein van de Hemelse Vrede, in Peking. Dat hielden zij al een maand bezet en eisten meer democratie en minder corruptie binnen de communistische partij. Schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van 200 tot 2.000 mensen die met automatische wapens werden neergemaaid of vermorzeld onder pantservoertuigen.
Het is voor het eerst in 27 jaar dat oprichtster Ding Zilin van de ‘Moeders van Tiananmen’ haar open brief niet namens alle nabestaanden schrijft, maar dat deze door 131 van hen is ondertekend.
Na bijna drie decennia “alle mogelijke moeilijkheden” hebben zij “niets meer te verliezen”. Sinds de moordpartij zijn ruim 40 nabestaanden overleden.
In hun brief verhalen de nabestaanden dat zij al 27 jaar lang te maken hebben met de politie, met huiszoekingen, afluistering, huisarrest, arrestaties en inbeslagname van computers. “De politie gebruikt verwerpelijke middelen als het valse verklaringen, verzonnen feiten en bedreigingen tegen ons. Al deze acties schennen de zielen van hen die op 4 juni stierven en beledigen de eer van de overlevenden.”
De briefschrijvers laken dat de politie hen verboden heeft om zonder schriftelijke toestemming van de veiligheidsdienst oprichtster Ding Zilin tussen 22 april en 4 juni te bezoeken.
Volgens hen is de 80-jarige, die dit jaar al twee familieleden verloren heeft, lichamelijk en geestelijk uitgeput en is haar gezondheidssituatie “zorgelijk”. “Onze affectie is diep en onze vriendschap overtreft die van familieleden. Maar zelfs deze eenvoudige en oprechte blijk van affectie wordt ons ontroofd door de politie met haar verwerpelijke perversie en onredelijkheid”, aldus de brief.
“Wij, de familieleden van de slachtoffers, zijn weloverwogen bij onze drie eisen gebleven: waarheid, verantwoording en genoegdoening, in een poging om gerechtigheid te verkrijgen voor de dwaling van het recht van de vierde juni. Maar de regering heeft ons genegeerd, en gedaan alsof de slachting van de vierde juni die de hele wereld heeft geschokt, nooit in China is gebeurd. Zij heeft geweigerd onze oproepen te beantwoorden terwijl onze landgenoten geleidelijk de herinnering aan het gebeuren verliezen.”
Met hun brief willen de nabestaanden “de wereld informeren dat dit de huidige werkelijkheid is in het leven van de nabestaanden” van Tiananmen.
Volgens de brief heeft het neerslaan van de vreedzame protesten geresulteerd in een wildgroei van corruptie waartegen de protesten mede gericht waren. Daar ligt de oorzaak van de huidige nauwelijks meer beheersbare corruptie. “Een regering die gewetenloos zijn eigen burgers afslacht en haar eigen burgers niet weet te waarderen, een regering die vergeet, verbergt en de waarheid verzwijgt heeft geen toekomst. Het is een regering die doorgaat met het plegen van misdaden.”
Na 27 jaar intimidatie en slechte behandeling door de autoriteiten zeggen de nabestaanden “niets meer te verliezen” te hebben. “Wij leven met kracht en optimisme omdat wij ervan overtuigd zijn dat wij moeten knokken, hard werken en volhouden.”
“Wij zijn ervan overtuigd dat het drama van de vierde juni onvermijdelijk een eerlijke en rechtvaardige oplossing krijgt omdat de waarheid aan onze kant staat. En omdat wij de vurige steun hebben van rechtvaardige en eerlijke mensen over de hele wereld.”
Met heel onze immense moederlijke liefde verklaren wij openlijk aan de toekomstige generaties: buig niet voor grof geweld, treedt alle kwade machten moedige tegemoet en gerechtigheid zal geschieden! De slachting van de vierde juni zal voor altijd in de geschiedenis van de wereld gegrift staan. Geen macht ter wereld zal dat kunnen uitwissen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.