<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Moedige strijder’ kardinaal Meisner (83) overleden

KN Redactie 6 juli 2017
image
Kardinaal Joachim Meisner (1933-2017) (Foto: wikipedia.org - CCBY Raimond Spekking)

De oud-aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joachim Meisner, is woensdagochtend op 83-jarige leeftijd overleden. Hij stond 25 jaar aan het hoofd van het grootste bisdom van Duitsland.

Meisner overleed op zijn vakantieadres in Bad Füssing. Een vriend die hem kwam afhalen voor de Mis vond hem daar dood, liet Meisners opvolger, kardinaal Rainer Maria Woelki, weten. Meisner had het brevier, het boek met de voor priesters voorgeschreven getijdengebeden, in de hand. “Hij moet daarboven ingeslapen zijn.”

‘Moedige strijder’

Woelki omschreef zijn voorganger als iemand die vocht voor de bescherming van het leven. Meisner wordt op 15 juli bijgezet in de Dom van Keulen.

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Reinhard Marx, schreef woensdag in het online condoleanceregister: “Zijn diepe geloof en zijn theologische argumentatie hebben altijd indruk op mij gemaakt – zijn hartstocht om voor de boodschap van Christus op te treden, heeft mij altijd geïnspireerd. Boven zijn dood uit ben ik hem daarvoor dankbaar. Kardinaal Meisner was een moedige strijder.”

Paus Franciscus loofde Meisners “trouwe en onverschrokken inzet” voor het welzijn van de mensen. Hij stond op voor de christelijke boodschap vanuit “een diep geloof en een oprechte liefde voor de Kerk”.

Dubia

Meisner was overigens een van de vier kardinalen die de paus in de zogeheten dubia-brief om opheldering vroegen over Amoris Laetitia. Toen ze geen antwoord ontvingen, publiceerden ze de brief. Ook maakten ze later hun verzoek openbaar om een audiëntie met de paus. Ook op dat verzoek kwam geen antwoord.

Meisner was, in tegenstelling tot veel Duitse bisschoppen, van mening dat het niet mogelijk is een aantal hertrouwd gescheiden katholieken onder voorwaarden toe te laten tot de sacramenten.

Bisschop van Berlijn

Joachim Meisner werd op 25 december 1933 geboren in Breslau (tegenwoordig Wroclaw in Polen). Hij vluchtte in 1945 met zijn moeder en drie broers voor het oprukkende Rode Leger naar Thüringen.

Onder het communistisch regime van de DDR werd hij in 1962 priester en in 1975 hulpbisschop van Erfurt. Paus Johannes Paulus II maakte Meisner in 1980 bisschop van Berlijn en creëerde hem in 1983 kardinaal.

Moed onder het communisme

Meisner, schrijft het aartsbisdom Keulen, “liet zich in alle decennia in de DDR nooit door de communisten imponeren en spande zich als bisschop bijzonder in voor de verzoening met Polen, Tsjechen en Slowaken”.

Hij toonde moed, stelt KNA, onder meer door in zijn door de Stasi in de gaten gehouden huis in het geheim bisschoppen te wijden voor de Kerk in Tsjechië. Zijn inspanningen voor de onderdrukte Kerk in het Oostblok leverde hem veel aanzien op onder de katholieken daar.

In Keulen

In 1988 volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van Keulen. Dat zorgde voor wat ophef: een deel van de gelovigen en priesters vreesde dat de als orthodox bekend staande Meisner niet bij het karakter van het bisdom zou passen. Ook haalde hij met een aantal stevige uitspraken de media.

Meisner mocht in 2005 de net verkozen paus Benedictus XVI in Keulen verwelkomen voor de Wereldjongerendagen. Na het onverwachte aftreden van diezelfde paus nam de kardinaal in 2013 deel aan het conclaaf dat paus Franciscus koos.

Onlangs nog in Nederland

Kardinaal Meisner was onlangs nog in Nederland. Op 18 juni concelebreerde hij de Mis bij gelegenheid van het zestigjarig priesterjubileum van kardinaal Ad Simonis. De twee waren goed bevriend. (KNA/Aartsbisdom Keulen)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.