fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mogelijke Michelangelo gestolen uit Vlaamse parochiekerk

Peter Doorakkers 14 januari 2019
image
Het schilderij in de Sint-Ludgeruskerk van Zele. Foto: Jan Van Raemdonck

Onbekenden hebben afgelopen vrijdag een schilderij gestolen uit de kerk van het Vlaamse Zele, dat mogelijk gemaakt is door Michelangelo of een van diens leerlingen.

De daders kwamen de Sint-Ludgeruskerk binnen via de sacristie en stalen het schilderij van de ezel waarop het tentoongesteld stond, meldt dagblad Het Laatste Nieuws. De krant sprak met pastoor Jan Van Raemdonck, die er zeker van is dat het om meer dan één dader gaat: “De lijst weegt enorm veel en kan je niet alleen naar buiten dragen. Ik hoop dat het snel teruggevonden wordt.”

Mogelijk een Michelangelo

Er zou binnenkort een Italiaanse kunstexpert naar het Oost-Vlaamse Zele komen om onderzoek te doen naar de oorsprong van het doek Heilige Familie. Dat zou, zo wordt geclaimd, gemaakt zijn door de Italiaanse grootmeester Michelangelo (1475-1564) of een van diens leerlingen en in werkelijkheid Madonna El Silencio heten.

Het schilderij, vertelt de pastoor, “stond vijftien jaar lang achteraan in de kerk verborgen, toen ik het ontdekte, plaatste ik het meer naar voren, en kreeg ik de tip van iemand van het Zeelse koor, dat het werk mogelijk wel wat waarde had”.

De priester, die ook historicus is, verdiepte zich in de geschiedenis van het schilderij, dat lijkt op een tekening in een Engelse collectie. “Een leerling van Michelangelo heeft daar een zevental kopieën van gemaakt. Maar ons schilderij is groter en veel beter afgewerkt.”

Een zwaar verlies voor de kerk

Het werk intrigeert hem, en hij zette het tijdens de Missen op Eerste Kerstdag duidelijk zichtbaar in de kerk. “Ik vertelde toen ook aan de parochianen dat het werk mogelijk van een hand van een Italiaanse grootmeester komt, zonder de naam Michelangelo te vernoemen”, aldus Van Raemdonck in Het Laatste Nieuws.

De pastoor is ook historicus en werkt aan een boek over het schilderij. Hij hoopt dat het doek van 145 bij 99 centimeter snel weer in de parochiekerk te zien zal zijn, of het nou een Michelangelo is of niet. “Wie de schilder ook is, het is een zwaar verlies voor de kerk.”