<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Monnik en schrijver Thomas Keating overleden

KN Redactie 30 oktober 2018
image
Thomas Keating is op 95-jarige leeftijd gestorven. (Foto: CNS Photo/Contemplative Outreach)

De cisterciënzer monnik Thomas Keating is op 25 oktober op 95-jarige leeftijd overleden in het St.-Josephklooster in de VS, meldt CNS. Broeder Keating schreef 28 boeken en was medeoprichter van Comtemplative Outreach, een netwerk voor innerlijk gebed.

Als kind beloofde Keating aan God om priester te worden als hij een zware ziekte zou overleven. In 1944 trad Keating, wiens voornaam toen nog Joseph luidde, in een cisterciënzer klooster in. Vijf jaar later ontving hij de priesterwijding en nam hij de voornaam Thomas aan, uit bewondering voor Thomas van Aquino.

In de jaren zestig en zeventig was hij abt van het St.-Josephklooster in Massachusetts. Door een oproep van paus Paulus VI om de contemplatieve traditie te herontdekken, kwam Keating in aanraking met ‘centering prayer’ oftewel innerlijk gebed, een vorm van contemplatief gebed.

In Colorado hielp hij bij de oprichting van Contemplative Outreach, een netwerk voor innerlijk gebed. Om innerlijk gebed te stimuleren sprak hij op conferenties overal ter wereld. “Mensen ervaren een dieper verlangen naar gebed”, zei hij in 1990. “De menselijke natuur beschikt over een dimensie die stilte vereist.”

Keating schreef ook 28 boeken, waarvan er verschillende in het Nederlands vertaald zijn, waaronder ***Open geest, open hart*** en ***Leven uit liefde***.

Volgens een neef van de monnik was zijn gezondheid de laatste jaren sterk achteruit gegaan. Op 3 november zal hij begraven worden. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.