fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Moslimextremisten staken verzet tegen Lourdesgrot Java

KN Redactie 12 augustus 2016
image
Gelovigen rond het Mariabeeld dat het centrum is geworden van het heiligdom. (Foto: tamanmariagiriwening.blogspot.nl)

Totaal onverwacht hebben Indonesische moslimextremisten hun verzet gestaakt tegen de bouw van een Lourdesgrot op Midden-Java.

Vorig jaar zomer protesteerden de 39 mannen tegen het voornemen een Lourdesgrot te bouwen op een stuk land dat door een katholieke familie in 2009 beschikbaar was gesteld in Giriwening. De moslims eisten intrekking van de door de lokale overheid verstrekte vergunning.

Altijd problematisch

De bouw van niet-islamitische bedehuizen levert in Indonesië bijna altijd problemen op en vergunningen laten soms vijf tot tien jaar op zich wachten. Bovendien is er een verklaring van geen bezwaar nodig van minstens zestig omwonenden en van het dorpshoofd.

In brand gestoken

In 2011 kreeg de zaak bekendheid toen moslimextremisten de plek waar de grot moest komen in brand staken en werkzaamheden verhinderden. Sindsdien is de plek uitgegroeid tot een bedevaartplaats voor christenen. De afgelopen jaren hebben islamitische extremisten meermaals met intimidatie en geweld de bouw van kerken in de regio geprobeerd te verhinderen.

Oplopende spanningen

Volgens een parochiewoordvoerder is de aanklacht ingetrokken omdat de spanningen binnen de lokale gemeenschap tussen voor- en tegenstanders van de bouw te hoog opliepen.
Eerder deze week werd bekend dat op twee andere plaatsen op Midden-Java Mariaheiligdommen door onbekenden zijn vernield.