<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Muziek die Joden en katholieken verbroedert

KN Redactie 11 juni 2018
image
Componist en stichter van het Neocatechumenaat, Kiko Argüello spreekt de aanwezigen toe in Berlijn. (Foto's: Andreas Stempel)

Een eerbetoon aan het lijden van onschuldige slachtoffers, in het bijzonder die van de Holocaust. De Duitse hoofdstad Berlijn was zondag het toneel van de symfonie ‘Het lijden van de onschuldigen’ van Kiko Argüello.

Paus Franciscus sprak bij monde van de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin zijn steun uit voor het initiatief en begroette in een verklaring de 2200 gasten die bijeen waren gekomen in de Berliner Philharmonie. Onder hen tientallen Duitse rabbijnen, de Berlijnse aartsbisschop Heiner Koch, emeritus-curiekardinaal Paul Josef Cordes en de emeritus aartsbisschop van Madrid, kardinaal Rouco Varela.

Het evenement werd georganiseerd door de Neocatechumenale Weg in Duitsland, die zaterdag haar 40-jarig jubileum in de Duitse hoofdstad vierde met de aartsbisschop Koch in de St.-Hedwigs kathedraal.

Herinnering aan de Shoah

“Paus Franciscus heeft met vreugde kennis genomen van de uitvoering van de symfonie ‘Het lijden van de onschuldigen’ van Kiko Argüello in Berlijn.” (…) “Geworteld in de Traditie en geïnspireerd door de Bijbelse Klaagliederen, gedenkt deze symfonie de vele slachtoffers van de Shoah. Nooit mag de herinnering aan het vreselijke geweld, aan het onbeschrijfelijk leed en de vernietiging van een volk verzwegen worden”, aldus de verklaring van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Symfonie Berlijn 3 Andreas Stempel

‘Bijzonder geschenk’

De muzikale avond stond onder meer in het teken van enkele toespraken. “Muziek heeft de kracht om ons, zoals paus Benedictus XVI zei, te raken met God’s geheim van liefde en dood. Wij zijn Kiko dank verschuldigd”, aldus kardinaal Cordes. De Berlijnse aartsbisschop Koch stond stil bij de aanwezigheid van God “in degenen die lijden, in de Shoah”. Namens de joodse aanwezigen dankte Rabbijn Jehoshua Ahrens Argüello “voor dit zeer bijzondere geschenk”. Een toeschouwer vertelde in gesprek met KN “dat deze muziek katholieken en joden broeders doet voelen” en “bruggen weet te slaan”.

De symfonie werd uitgevoerd door een orkest en het koor bestaande uit een internationaal gezelschap van circa 200 professionele zangers en musici, afkomstig uit Neocatechumenale gemeenschappen over de hele wereld.

Symfonie Berlijn 2 Andreas Stempel

Erkenning voor lijden holocaust

Argüello componeerde in 2011 een muziekstuk over het lijden van Jezus en zijn verrijzenis. Het oeuvre belicht op bijzondere wijze het leed van de Maagd Maria onder het kruis “die het zwaard aanvaardt dat God volgens de profeet Ezechiël had voorbereidt voor de zonden van zijn volk”. Argüello vertelde tijdens zijn introductie hoe het muzikale oeuvre op onverwachte wijze een “weerklank” vond onder joodse vertegenwoordigers en rabbijnen, die in de muziek een erkenning voelden voor het lijden van de holocaust.

Dit bracht de stichter van het Neocatechumenaat ertoe om de symfonie te wijden aan het lijden van het joodse volk, in de vorm van een “muzikaal geschenk”. “Wellicht weet de muziek een diepere boodschap over te brengen over zo’n belangrijk thema”, aldus Argüello, die de muziek componeerde aan de hand van zijn biografische ervaringen in de zestiger jaren, tussen de armen in de barakken van Madrid.

“Ik heb daklozen op straat zien liggen. Ik heb verlaten kinderen in weeshuizen gezien, waar zij misbruikt werden”, vertelde de Spaanse kunstenaar. “Ik ontmoette deze mensen en zag in hen de gekruisigde Christus, die de zonden van vele mensen droeg”.

Carmen Hernández

Door de samenwerking met de Spaanse theologe en missionaris Carmen Hernández (1930-2016), kwam in de barakken de vorming van de eerste zogenaamde “gemeenschap” tot stand. In de daaropvolgende jaren namen de gemeenschappen en de “Weg” concretere vormen aan.

De pastorale initiatieven van Kiko Argüello en mede-initiator Carmen Hernández kregen steun van paus Paulus VI, Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. Tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de Neocatechumenale Weg in Rome op 5 mei, noemde paus Franciscus de Weg “een grote gave van God voor de Kerk van onze tijden”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.