<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Nieuw geluid in de christelijk-joodse dialoog’

KN Redactie 5 april 2018
image
Componist Kiko Argüello tijdens de uitvoering van de symfonie in Boston. (Foto: Neocatechumenale Weg Duitsland)

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust vindt op 10 juni in Berlijn de symfonie ‘Het lijden van de onschuldigen’ plaats van componist Kiko Argüello.

Het initiatief, dat Argüello omschrijft als “muzikaal geschenk aan het joodse volk”, kreeg steun van katholieke en joodse prominenten. Naast de aartsbisschop van Berlijn, Heiner Koch, zullen vertegenwoordigers van de katholieke Kerk, maatschappij en Jodendom aanwezig zijn bij de uitvoering in de Berliner Philharmonie, die ook open is voor publiek. Ook ook leden van andere confessies en godsdienstgemeenschappen, en prominenten uit de maatschappij, politiek en cultuur zullen aanwezig zijn.

‘Wederzijdse liefde en begrip’

De Berlijnse aartsbisschop Koch spreekt via een verklaring de hoop uit dat de uitvoering van de symfonie, “juist in Berlijn, in een bijdrage tot verzoening, en zelfs tot wederzijdse liefde en begrip kan uitmonden”.

De symfonie is eerder uitgevoerd in verschillende internationale steden, zoals Vaticaanstad (in aanwezigheid van paus Benedictus XVI), Jeruzalem, Bethlehem, New York en het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Volgens Argüello vond het muziekstuk “een grote weerklank onder joodse vertegenwoordigers”.

‘Uiting van liefde’

Zo omschreef Rabbijn David Rosen, directeur van het American Jewish Comittee’s Department of Interreligious Affairs, en erevoorzitter van de Internationale Raad van Christenen en Joden, het muzikale oeuvre als een “revolutie in de verhoudingen tussen christenen en het Volk van Israël” en “een uiting van de liefde voor het joodse volk”.

Het thema van de symfonie geeft Argüello’s ervaringen weer in de Madrileense achterbuurt Palomeras Altas in de jaren zestig, waar hij na een religieuze bekeringservaring meerdere jaren leefde. Daar werd hij geconfronteerd met “het lijden van vele onschuldige mensen”. “Ik ontmoette deze mensen en ik heb de omvang van de tragedie erkend die het joodse volk tijdens de Holocaust heeft ervaren”, aldus Argüello.

Weg van christelijke inwijding

Door de samenwerking met de Spaanse theologe en missionaris Carmen Hernández (1930-2016), kwam in de barakken de vorming van de eerste zogenaamde “gemeenschap” tot stand. In de daaropvolgende jaren namen de gemeenschappen en de “Weg” concretere vormen aan. De pastorale initiatieven van Kiko Argüello en Carmen Hernández kregen steun van paus Paulus VI, Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus.

Zo werd de Neocatechumenale Weg in 1990 door paus Johannes Paulus II officieel erkend en in 2008 door paus Benedictus XVI kerkrechtelijk bevestigd als “weg van christelijke inwijding”.

Joodse wortels

De symfonie wordt uitgevoerd door het orkest en het koor van de Neocatechumenale Weg, bestaande uit een internationaal gezelschap van circa 200 professionele zangers en musici, afkomstig uit Neocatechumenale gemeenschappen over de hele wereld. De muzikale leider is dirigent Tomáš Hanus. De Neocatechumenale gemeenschappen zijn met 1,5 miljoen leden vertegenwoordigd in alle landen in de wereld en houden meer dan 100 priesterseminaries in stand.

Ook bevordert de Weg verschillende missionaire initiatieven. Een daarvan is de ontdekking van de joodse wortels van het christendom en de daaruit voortvloeiende liefde voor joden als “oudere broeders”.

Nostra Aetate

“In de gemeenschappen vindt als het ware een weerklank plaats van de Kerkelijke verklaring Nostra Aetate (1964) van het Tweede Vaticaans Concilie, die de houding van de katholieke Kerk tegenover het Jodendom opnieuw formuleerde en uitgangspunt werd van een altijd intensievere toenadering onder Johannes Paulus II en Benedictus XVI”, aldus de organisatoren in een persbericht. (KN/NW)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.