Katholieke en protestantse kerkgangers vinden ‘naar elkaar omzien’ de belangrijkste meerwaarde van hun kerk. Daarna volgen ‘gastvrij zijn’ en ‘inspirerende vieringen’. Dat blijkt uit een peiling van Actie Kerkbalans.
Doel van die peiling was om mensen aan het denken te zetten over de meerwaarde van de lokale kerk. Dat zegt Anna Kruse, woordvoerster van de Actie Kerkbalans.
Gelovigen vinden ‘naar elkaar omzien’ de belangrijkste waarde van de lokale kerk, zo blijkt uit de peiling die onder 1.403 actieve kerkgangers werd gehouden.
Daarvan is de helft katholiek en de helft protestants. “75% van de deelnemers bezoekt al langer dan elf jaar zijn of haar kerk en 81% doet vrijwilligerswerk”, aldus Kruse.
De tweede meest belangrijke waarde is ‘gastvrij zijn’. “Het sociale aspect van kerkzijn wordt hoog gewaardeerd door kerkgangers”, zo blijkt volgens Kruse.
“De kerk is een gemeenschap waarin mensen zich met elkaar verbonden weten, waar ze het fijn vinden dat er aandacht voor elkaar is, ook als iemand bijvoorbeeld door ziekte lange tijd niet kan komen.”
“Het sociale aspect van kerkzijn wordt hoog gewaardeerd door kerkgangers”
- Anna Kruse, woordvoerster Actie Kerkbalans
Kruse zegt dat ook de geloofsbeleving belangrijk is. “Waarden als de ontmoeting met God (plek 5, red.), en inspirerende vieringen (plek 3, red.) scoren ook hoog. Het zijn juist deze aspecten die een kerk onderscheiden van andere organisaties.”
Uit de peiling blijkt verder dat katholieken vooral de waarden gerelateerd aan de geloofsbeleving het hoogst waarderen en protestanten vooral de sociale kant van de kerk belangrijk vinden.
Uit eigen onderzoek van Katholiek Nieuwsblad bleek onlangs dat juist die sociale functie van de kerk moeiteloos wordt overgenomen door andere organisaties, zodra een kerk sluit.
De uitkomsten van de peiling werden vrijdag meegedeeld tijdens de perspresentatie van de Actie Kerkbalans.
Met de jaarlijkse inzamelactie vragen de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestante Kerk in Nederland, de Evangelische Broedergemeente en de Oud-Katholieke Kerk al hun leden om een bijdrage voor de eigen kerk. Dit jaar is dat van 18 januari tot 4 februari.
Hoewel de deelname aan en opbrengsten van de Actie Kerkbalans al jaren kelderen, groeit de geefbereidheid van katholieken.
Dat bleek begin vorig jaar uit een analyse die Katholiek Nieuwsblad maakte van de resultaten van de inzamelactie over een periode van tien jaar.