fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Naar het strand op kosten van de paus

Roel Weerheijm 20 augustus 2020
image
Pauselijk aalmoezenier Konrad Krajewski ging een dagje naar het strand met elf Romeinse daklozen. Foto: Crux, courtesy Konrad Krajewski

De pauselijk aalmoezenier trakteerde onlangs elf daklozen op een dagje strand. De pizza aan het eind van de dag vonden ze “het grootste cadeau”.

“Dit zijn de dagen van vakantie. Het kan een tijd zijn om het lichaam, maar ook de geest, te laten herstellen door momenten van gebed, stilte en ontspannend contact met de schoonheid van de natuur, Gods gave,” zei de paus zondag na het angelusgebed.

Met elf daklozen naar het strand

“We mogen de problemen van COVID-19 echter niet vergeten: veel gezinnen hebben geen werk en hebben niets te eten”, vervolgde de paus. “Ons om deze gezinnen bekommeren, zou onze zomervakantie ook mogen vergezellen.”

De pauselijk aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, nam het advies van de paus ter harte. Hij gebruikte zijn vakantie om elf Romeinse daklozen mee te nemen naar een strand in de buurt van de Italiaanse hoofdstad.

“We hebben twee auto’s gepakt en we hebben koers gezet naar het strand”, vertelde Krajewski aan de Amerikaanse nieuwssite Crux. Dat was overigens niet voor het eerst. Vier jaar geleden nam hij ook al eens daklozen mee naar het strand.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zorg voor de armen

Pauselijk aalmoezenier Krajewski zet zit sinds zijn aanstelling in 2013 met enorm enthousiasme in voor de Romeinse armen.

Hij wordt regelmatig gespot als hij maaltijden uitdeelt aan daklozen. Het kantoor van de aalmoezenier heeft ook douches, gezondheidsklinieken en zelfs kappers voor de armsten van Rome gerealiseerd.

Pizza’s van de paus

Krajweski zorgt niet alleen voor hun materiële behoeften. Hij organiseert ook bezoeken aan de Vaticaanse Musea, concerten en feestelijke bijeenkomsten, zoals deze recente excursie naar het strand.

“We hebben gezorgd voor strandhanddoeken, dekens, zwemgerei en alles wat je verder nodig hebt voor een dag aan het strand, zodat ze echt op vakantie waren”, aldus de pauselijk aalmoezenier.

Aan het einde van de stranddag in de badplaats Palidoro, net buiten Rome, werd de groep getrakteerd op pizza. Daarna keerden ze terug naar Rome.

Hun verhalen delen

“Ze vertelden me dat de pizza het grootste cadeau was”, zei de Poolse kardinaal. “Niet alleen omdat het in hun woorden ‘de grootste in de wereld’ was, maar ook omdat ze weten dat de paus betaalt”, zei hij lachend.

“De gesprekken aan tafel waren heel waardevol. De maaltijd delen helpt hen om hun hart open te stellen en hun verhalen te delen.”