fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Napels ongerust: Januarius’ bloed vloeit niet

KN Redactie 19 december 2016
image
De bloedrelikwie van San Gennaro wordt getoond. (Foto: Paola Magni ccby flickr.com)

Volgens de beheerder van de relikwie van St.- Januarius is er geen reden tot paniek nu het bloed van de Napolitaanse heilige niet is gaan vloeien.

Drie keer per jaar wachten de Napolitanen enigszins gespannen af of het gestolde bloed van de belangrijkste van hun vijftig stadspatronen gaat vloeien. Dat gebeurt op drie vaste data, daaronder 16 december, de dag waarop Napels zijn patronaatschap viert.

Voorteken

Dat zijn bloed niet vloeibaar wordt, geldt voor de inwoners van de stad als een slecht voorteken. De beheerder van de relikwie, monsignore Vincenzo de Gregorio, maande de gelovigen vrijdag niet in paniek te raken. “Wij mogen niet aan rampen en ongelukken denken”, aldus de priester. Wel riep hij hen op vurig te blijven bidden.

Vaste tijdstippen

Het vloeibaar worden van het bloed op vaste tijdstippen – en soms daarbuiten – gebeurt al eeuwen. Het bloed zou afkomstig zijn van het blok waar de martelaarbisschop onder de vervolging van keizer Diocletianus in 305 zijn hoofd verloor.

Vulkaanuitbarsting en cholera

Toen het bloed in 1631 niet ging vloeien werd dat gezien als een voorteken voor de kort daarop volgende uitbarsting van de Vesuvius. In 1973 werd het uitblijven ervan gevolgd door een cholera-uitbraak.

Zware aardbeving

Ook in 1980 bleef het bloedwonder uit, hetgeen later in verband werd gebracht met de aardbeving in Irpinia, de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij destijds 2.900 mensen de dood vonden.

Geen verklaring

Voor het fenomeen is tot op vandaag geen algemeen erkende natuurwetenschappelijke verklaring bekend. Het bloedwonder wordt voor het eerst vermeld in 1389, ruim duizend jaar na de dood van San Gennaro. (KN/KNA)