<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nationale Bedevaart Martelaren van Gorcum gaat online door

Roel Weerheijm 23 juni 2020
image
Onder normale omstandigheden zit de bedevaartkerk in Brielle vol tijdens de Nationale Bedevaart. Vanwege de coronacrisis gaat die dit jaar online door. Foto: KN - Jan Peeters

De jaarlijkse Nationale Bedevaart waarmee de Martelaren van Gorcum worden herdacht, vindt dit jaar online plaats.

Op 11 juli om 11 uur vindt de Eucharistieviering plaats in de Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum in Den Briel. De viering, met kardinaal Eijk als hoofdcelebrant en bisschop Van den Hende als concelebrant, is online via een livestream te volgen.

Geloof in de Eucharistie

Normaal gesproken komen jaarlijks meer dan duizend pelgrims bijeen tijdens de bedevaart.

Ze herdenken de negentien Martelaren van Gorcum, die in 1572 gearresteerd werden door de geuzen die Gorinchem innamen. De negentien geestelijken weigerden hun geloof in de Eucharistie af te zweren.

Opgehangen in een turfschuur

Ze werden daarna in Brielle twee weken lang gemarteld, waarna ze in de turfschuur van een vernietigd klooster werden opgehangen.

Opkomst Nationale Bedevaart

De Martelaren van Gorcum werden in 1675 zalig, en in 1867 heilig verklaard. De Nationale Bedevaart kwam midden negentiende eeuw op gang, toen het katholieke geloof na enkele eeuwen weer openlijk kon worden beleden.

‘Getuigen van het Woord’

Het thema van de bedevaart is dit jaar ‘Getuigen van het Woord’. Het verwijst naar alle christenen die, zoals de Martelaren van Gorcum, vanwege hun geloof zijn vervolgd, gemarteld of zelfs vermoord.

Christenvervolging in onze tijd

Dit is niet alleen geschiedenis; christenen zijn in onze tijd wereldwijd de meest vervolgde religieuze groep, luidde een van de conclusies van een door de Britse regering aangevraagd rapport vorig jaar.

Online noveen

Als voorbereiding op de bedevaart wordt vanaf 30 juni een noveen gehouden, negen dagen van gebed. Die gebedsmomenten zijn dagelijks online mee te bidden.

Eerder dit jaar ging ook de Stille Omgang vanwege het coronavirus virtueel door.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.