fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholiek gezin zeilt van Breskens naar Dublin voor Wereldgezinsdagen

KN Redactie 27 juli 2018
image
Het gezin Nederpelt in de haven van Breskens, net nadat pastoor Wiel Wiertz (midden) de 'Rosa Mystica' heeft gezegend. Kort na de zegening stak het gezin van wal voor de reis naar Dublin. (Foto: Selina De Maeyer)

Het mag gerust een opmerkelijke reis worden genoemd: een Nederlands gezin verliet woensdag per boot de haven van Breskens. Het reisdoel is de Ierse hoofdstad Dublin, waar ze eind augustus bij de Wereldgezinsdagen hopen te zijn.

Het gezin Nederpelt maakt de reis onder meer om tijdens het katholieke gezinsevenement de verzorgingsproducten van hun bedrijf ‘Tuin van Maria’ onder de aandacht te brengen, vertelt Christane Nederpelt. De andere vervoersopties – vliegtuig en auto – vielen om praktische redenen af.

Net als in een klooster

Bovendien zijn de Nederpelts fervente zeilers en wilden ze al langer als gezin een zeereis maken. “Het is heel mooi dat dat er nu van gaat komen. Een boot heeft iets van een baarmoeder; als je op zee bent, zit je er samen in opgesloten, wat vaak tot mooie gesprekken leidt. Ook tot confrontaties, en daar leer je dan mee omgaan, want elkaar uit de weg gaan kan in zo’n ruimte niet. Eigenlijk net als in een klooster ja.”

Bootzegening

Net voor het gezin op 25 juli van wal stak, werd de boot officieel gezegend, door pastoor Wiel Wiertz. Het vaartuig kreeg daarbij de naam Rosa Mystica mee, ‘Mystieke Roos’, een van de aanroepingen uit de litanie van Maria.

Gezinsvariant Wereldjongerendagen

De Wereldgezinsdagen zijn de gezinsvariant van de bekende Wereldjongerendagen. Dit jaar komen gezinnen uit heel de wereld van 21 tot en met 26 augustus bijeen in het Ierse Dublin. Paus Franciscus is er op 25 en 26 augustus bij. Hij draagt op de slotdag een openluchtmis op waarbij een half miljoen mensen worden verwacht.

> KN sprak met Christane Nederpelt over de bijzondere reis die zij met haar gezin onderneemt. Lees het interview in onze editie van 3 augustus.

> Christane Nederpelt zal op deze site een blog bijhouden over de reis en de belevenissen in Dublin. Het eerste blog verschijnt binnenkort; kijk daarvoor onder ‘Inspiratie’.