<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse bisschoppen: ga stemmen

KN Redactie 2 maart 2017
image
Stemmen is "ook een plicht om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn", schrijven de Nederlandse bisschoppen. (Foto: wikipedia.org - CCBY J.M. Luijt)

De Nederlandse bisschoppen roepen de Nederlandse burgers op om op 15 maart hun stem uit te brengen. 

“Stemmen is een recht en een voorrecht omdat we leven in een democratische samenleving. Maar het is ook een plicht om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn. Bij verkiezingen kunnen we duidelijk maken wat we voor de mens en onze samenleving willen”, schrijven de bisschoppen.

Verantwoorde omgang met stemrecht

In hun brief, gepubliceerd op www.rkkerk.nl, willen zij enkele gedachten meegeven die voor een verantwoorde omgang met het stemrecht van belang zijn. Daarin citeren ze onder meer paus Franciscus. “Bestudeer de voorstellen goed, bid en kies volgens je geweten.”

Algemeen welzijn

Bij de keuze voor een partij is het volgens de bisschoppen van fundamenteel belang om de vraag te stellen in hoeverre partijen bijdragen aan het algemeen welzijn.

Daarbij gaat het om vragen als: “Staan zij voor de bescherming van het leven vanaf de bevruchting tot het natuurlijk levenseinde, ondersteunen zij gezinsvorming, mantelzorg, vrijwilligerswerk en de opvang van migranten? Staan zij pal voor de godsdienstvrijheid, armoedebestrijding, toegang tot goed onderwijs, kwaliteit van de zorg, correcte omgang met dieren, veiligheid, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.