fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse bisschoppen: ga stemmen

KN Redactie 2 maart 2017
image
Stemmen is "ook een plicht om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn", schrijven de Nederlandse bisschoppen. (Foto: wikipedia.org - CCBY J.M. Luijt)

De Nederlandse bisschoppen roepen de Nederlandse burgers op om op 15 maart hun stem uit te brengen. 

“Stemmen is een recht en een voorrecht omdat we leven in een democratische samenleving. Maar het is ook een plicht om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn. Bij verkiezingen kunnen we duidelijk maken wat we voor de mens en onze samenleving willen”, schrijven de bisschoppen.

Verantwoorde omgang met stemrecht

In hun brief, gepubliceerd op www.rkkerk.nl, willen zij enkele gedachten meegeven die voor een verantwoorde omgang met het stemrecht van belang zijn. Daarin citeren ze onder meer paus Franciscus. “Bestudeer de voorstellen goed, bid en kies volgens je geweten.”

Algemeen welzijn

Bij de keuze voor een partij is het volgens de bisschoppen van fundamenteel belang om de vraag te stellen in hoeverre partijen bijdragen aan het algemeen welzijn.

Daarbij gaat het om vragen als: “Staan zij voor de bescherming van het leven vanaf de bevruchting tot het natuurlijk levenseinde, ondersteunen zij gezinsvorming, mantelzorg, vrijwilligerswerk en de opvang van migranten? Staan zij pal voor de godsdienstvrijheid, armoedebestrijding, toegang tot goed onderwijs, kwaliteit van de zorg, correcte omgang met dieren, veiligheid, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking?”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21